Vuosaari Aurinkolahden suunnasta nähtynä

Vuosaari asuinalueena

Itä-Helsingissä sijaitseva Vuosaari on Helsingin pinta-alaltaan suurin kaupunginosa, jossa asuu väkeä saman verran kuin monessa kaupungissa yhteensä. Vuosaari on monipuolista seutua!

Eri aikoina raekennettuja kerrosataloalueita reunustavat meri ja esimerkiksi Kallahden ja Mustavuoren ulkoilualueet. Nykyisin Vuosaaresta löytyy myös satama ja yksi Suomen korkeimmista asuinrakennuksista, 92-metrin korkuinen Cirrus ja monipuolinen kauppakeskus Columbus. Vuosaarta rakennetaan ja kehitetään jatkossakin…

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Vuosaaressa.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Asunnot ja taloudet Vuosaaressa

Vuosaaren asukasluku on noin 30 500. Asukkaat jakautuvat n. 15 500 kotitalouteen joten keskimääräisessä vuosaarelaisessa kotitaloudessa asuu keskimäärin 1,95 henkilöä. Noin 6 000 kotitaloutta, asuu omistusasunnossa. Vuokra-asunnoissa asuu noin 9 300 Vuosaaren kotitalouksista.

Vuosaaressa asutaan keskimäärin n. 64,5 neliön kokoisessa asunnossa. Vuosaaren asunnoista noin 2 300 on pientaloissa ja lähes 14 000 on kerrostaloasuntoja.

Asukkaiden keski-ikä Vuosaaressa on 42  vuotta eli valtaosa alueen asukkaista on aktiivi- ja työikäisiä. Vuosaaren asukkaat ovat hieman nuorempia kuin helsinkiläiset keskimäärin! Keskimääräisen vuosaarelaisen kuukausitulo on hieman yli 2 000 €.  

Eläkeläisiä alueen 30 500 asukkaasta on yli 6 500. Opiskelijoita siellä asuu n. 1 500 ja kaupunginosan asukkaista 0-14 -vuotiaita lapsia on hieman alle 5 200.

Asuntojen hintakehitys Vuosaaressa

Tässä on koottu yhteen asuntojen neliöhinnat Vuosaaren molemmilta postinumeroalueilta: Etelä- ja Pohjois-Vuosaaresta. Etelä-Vuosaaressa neliöhinnat ovat hieman kalliimpia kuin pohjoisessa, sillä etelässä Aurinkolahden rannalla ja sen tuntumassa on uutta rakennuskantaa, jonka uusimmat talot ovat valmistuneet 2008 . Pohjois-Vuosaari taas on 60-luvulla rakennettua.

Keskimääräinen neliöhinta koko Vuosaaren alueella oli vuoden 2020 viimeisellä vuosineljänneksellä 3 300 €:n tuntumassa.

Vuoteen 2010 verrattuna neliöhinta oli vuonna 2020 noussut Pohjois-Vuosaaressa 25 % ja Etelä-Vuosaaressa 18 %. Euroissa nousua oli 629 € pohjoisessa ja 495 € etelässä. (Koko vuoden keskiarvot.)

Vuonna 2020 neliöhintojen keskiarvo Pojois-Vuosaaressa oli 3 115 € ja etelässä 3 284 €

Asuntojen hintakehitys ja asuntokauppojen määrän kasvu ovat olleet rauhallista. Vuosina 2018, 2019 ja koronakriisin aikaan 2020 asuntokauppa Vuosaaren alueella väheni huomattavasti. Pieni palautuminen nähtiin vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä, mutta vuoden lopussa hiljeni taas.

Entä mikä Vuosaaren asuntokaupan ja neliöhintojen kehitykseen vaikuttaa? Lue osiosta Vuosaaren kaavoitus ja kehityssuunnitelmat.

Kiinteistönvälitys Vuosaaressa

Roof Group tarjoaa asiakkailleen Vuosaaressa nykyaikaisen ja uskottavan palvelukonseptin, jonka ansiosta meillä välittäjillä ja myyntineuvottelijoilla on käytössämme tehokkaat työkalut ja prosessit. Myyntiä vauhdittavat aina ammattivalokuvaajien ottamat asuntokuvat. Tarvittaessa asunnot stailataan tai jopa kalustetaan myyntiä varten. Myös 3D-virtuaaliesittelyt ja hienot esitteyvideot ovat mahdollisia.

Vuosaaren palvelut ja ympäristö

Iso osa Vuosaaren palveluista löytyy kauppakeskus Columbuksesta, joka valmistui yhdessä Vuosaaren metroaseman kanssa (kauppakeskuksen alla) vuonna 1998. Columbukesta löytyy varsin tuttu valikoima kauppoja ja palveluja. 

Ruokakauppatarjontaa löytyy Coumbuksesta esimerkikksi Lidlin ja K-Supermarketin muodossa. Vieressä sijaitsee myös Tokmanni. 

Näkymä Vuosaaren "vanhalta puolelta" kohti Aurinkolahtea ja merta

Näkymä Vuosaaren ”vanhalta puolelta” kohti Aurinkolahtea ja merta

Vuosaaren terveysasema sijaitsee myös Columbuksen vieressä, sen eteläpuolella. Columbuksen pohjoispuolella, Vuosaarta halkovan Vuotien toisella puolen sijaitsee “monitoimitalo” Vuotalo ja Vuosaaren lukio. Vuotalossa sijaitsee mm. Vuosaaren kirjasto, Helsingin työväenopisto ja Kirjakahvila Pokkari. 

Vuosaari on asukasluvultaan suuri kaupunginosa ja myös maantieteellisesti erillään muusta Helsingistä, joten paikallisten palveluiden on syytäkin olla kattavat. Esimerkiksi päiväkoteja Vuosaaresta löytyy parisenkymmentä ja kouluja peruskoulusta lukioon löytyy useita eri puolilta aluetta.

Erilaisia ravintoloita löytyy eri puolilta Vuosaarta. Kahviloista ja ravintoloista sijaintinsa puolesta maininnan arvoisia ovat esimerkiksi Aurinkolahden venetsataman kupeessa sijaitseva Olutravintola Solmu, Ravintola Loisto sekä hiekkarannan toisessa päässä, kanavan kupeessa ja Uutelan ulkoilualueen porteilla sijaitseva kahvila Kampela. 

Ulkoilualueiltaan Vuosaari on loistavaa seutua! Aurinkolahden urbaanin hiekkarannan lisäksi Vuosaaren liepeiltä löytyvät Uutelan, Kallahdenniemen ja Ramsinniemen metsäiset ja rantakallioiset alueet joissa kelpaa ulkoilla. 

Tärkein liikenneyhteys Vuosaaresta muualle Helsinkiin on metro. Metro kulkee Vuotien vartta kohti Itäkeskusta ja samaa reittiä kohti Itäväylää etenevät myös autoilijat. Muualle pääkaupunkiseudulle suuntaavat saattavat valita reitikseen myös Kehä 3:n, jonne pääsee suht nopeasti Vuosaaren itäpuolelta.

Vuosaaren kaavoitus- ja kehityssuunnitelmat

Suurimmat rakennustyöt Vuosaaressa valmistuivat vuoden 2008 tienoilla, kun Etelä-Vuosaaren uusimmat asuintalot valmistuivat Aurinkolahden rannan tuntumaan. Tulevat suunnitelmat sisältävät täydennysrakentamista eri puolilla kaupunginosaa ja pieniä parannuksia ympäristöön siellä-täällä.

Suurin mullistus tehdään Meri-Rastilan puolella (sekin kuuluu Vuosaaren postinumeroalueeseen), jonne tullaan rakentamaan uusia rakennuksia nykyisen rakennuskannan viereen ja osin jopa nyt olemassa olevian talojen tilalle. Helsingin kaupunki tavoittelee 10-15 vuoden aikana asuntoja jopa 4600 asukkaalle. Samalla parannetaan alueen puistoja ja katualueita. 

Kehityssuunnitelmissa on myös ulkoilualueiden parannuksia. Ramsinrantaan suunnitellaan uusia asuntoja noin 450 asukkaalle – ja uutta rantaraittia. Samalla kunnostetaan alueen vanhoja, suojeltuja rakennuksia. 

Täydennysrakentamista on luvassa tyhjille tonteille eri puolilla Vuosaaren aluetta. Suunnitteilla on uusia kerrostaloja asuinkäyttöön. 

Näyttävimmät suunnitelmat koskevat Vuosaaren metroaseman ympäristön keskustaa. Sinne suunnitellaan Mosaiikkikortteli -nimellä kulkevaa, uusia tornitaloja sisältävää kokonaisuutta, joka toisi lisää “toiminnallisuutta” Vuosaaren keskustaan uusien asuintalojen, toimistotilojen ja “kävelykeskustaksi” muuttuvan katutason muodossa. Vuosaaren keskustan kehityssuunnitelmat sisältävätkin jopa mahdollisuuden pikaraitiotien rakentamiselle. 

Helsingin kaupunki on tekemässä suunnitelmaa myös itäisen saariston hoitamiseksi ja kehittämiseksi. Tavoitteena on varmistaa, että Vuosaaren edustan saariston luonto on turvassa kun kasvava kaupunki lisää myös saariston virkistyskäyttöä. 

Lähteet: TilastokeskusHelsingin kaupunki

Haluatko jutella asuntomarkkinoista Vuosaaressa?

Soita 040 680 7717