Ilmakuva Töölöön Hesperianpuiston kohdalta

Töölö asuinalueena

Töölö on vanha ja arvostettu asuinalue, joka on myös koti monille Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä. Töölö oli pitkään maaseutumaista aluetta: jopa 1900-luvun alussa, valokuvaaja Signe Branderin Kansallismuseon tornista ottamissa kuvissa alue on vielä kivistä peltomaisemaa.

Asemakaavan alue sai vuonna 1906 ja pian siitä tuli kiinteä osa Helsingin kantakaupunkia. Tänä päivänä Töölö on noin 35 000 ihmisen koti – ja arvostettu asuinalue, joka sijoittuu neliöhinnoiltaan helposti 10 kalliimman kaupunginosan joukkoon Helsingissä.

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Töölössä.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Asunnot ja taloudet Töölössä

Töölön asukkaat jakautuvat hieman yli 20 000 kotitalouteen. Keskimääräisessä alueen taloudessa asuu 1,7 henkilöä ja he asuvat n. 61 neliön kokoisessa asunnossa. Hieman yli puolet alueen asukkaista asuu vuokralla. 

Asukkaiden keski-ikä Töölössä on 41,6 vuotta eli valtaosa alueen asukkaista on aktiivi- ja työikäisiä. Asukkaiden (yli 18-vuotiaiden) keskimääräinen kuukausitulo on noin 3 100 € kuukaudessa.  

Tilastokeskus kertoo tietoja jokaisen postinumeroalueen asukkaiden “pääasiallaisesta toiminnasta”. Töölön postinumeroalueilla valtaosa on “työllisiä” (yli 20 000), suhteellisen pieni ryhmä töölöläisistä on 0-14 -vuotiaita lapsia (3 500) ja opiskelijoita (2 200). Eläkeläisiä kaikista Töölön noin 35 000 asukkaasta on yli 6 700.

Tilastoissa Töölö jaetaan kolmeen postinumeroalueeseen: Helsingin keskusta & Etu-Töölö (00100), Taka-Töölö (00250) ja Keski-Töölö (00260).

Ilmakuva Töölöön Töölön sairaalan kohdalta

Ilmakuva Töölöön Töölön sairaalan kohdalta

Töölön asuntojen hintakehitys

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojan määrän kehitys Etu-Töölössä (00100) vuosina 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojan määrän kehitys Etu-Töölössä (00100) vuosina 2010-2020

Helsingin keskustan ja Etu-Töölön (00100) alueella keskimääräinen neliöhinta on 10 vuodessa noussut 5 000 €:n tuntumasta yli 7 400 €:n. Samalla asuntokauppojen määrä on ollut laskusuunnassa. Tosin vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä asuntokauppojen määrässä nähtiin selvä piikki. Ehkä moni arvokkaiden kaupunkiasuntojen omistaja päätti vaihtaa kaupunkimaisemat suurempaan kotiin muualla “kotoilua” suosivana korona-aikana? 

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Keski-Töölössä (00260) 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Keski-Töölössä (00260) 2010-2020

Keski-Töölössä (00260) neliöhinnan nousu on ollut vielä keskustan ja Etu-Töölön aluetta reippaampaa! Vuoden 2010 alussa neliöstä pulitettiin silloin keskimäärin 4 873 €, kun  vuoden 2020 lopulla hinta oli jo 7 540 €. Eli enemmän kuin Etu-Töölössä. 

Kauppojen määrä alueella oli ylimmillään vuosina 2011-2012. Sen jälkeen trendi on ollut selvästi laskeva. Koronavuosi 2020 toi ensin pudotuksen asuntokauppojen määriin, muttavuoden lopulla kauppojen määrä vuosineljänneksen ajalla nousu takaisin koronakriisiä edeltäviin lukemiin. (Eli nelisenkymmentä kauppaa kvartaalissa.) 

Asuntojen keskimääräinen neliöhinta ja asuntokauppojen määrä Taka-Töölössä (00250) vuosina 2010-2020

Asuntojen keskimääräinen neliöhinta ja asuntokauppojen määrä Taka-Töölössä (00250) vuosina 2010-2020

Taka-Töölössä (00250) neliöhinta on noussut reilusta 4 000 eurosta 7 000 €:n tuntumaan vuoden 2020 lopulla. Siellä asuntokauppojen määrä ei ole laskenut aivan yhtä jyrkässä kulmassa kuin muilla Töölön postinumeroalueilla.

Kuitenkin: koko töölö on vanhaa ja vakiintunutta kaupunkialuetta. Suurta täydennysrakentamista ei ole, mutta urbaanien neliöiden arvo on noussut tasaisesti. Se on vakiinnuttanut tilannetta: arvokkaiden asuntojen omistajien keskuudessa vaihtuvuus on pientä, joten kauppoja tehdään vähän. Toisaalta Töölö on ollut hyvä investointikohde asuntosijoittajille: yli puolet asukkaista on vuokralaisia. Tällä arvonnousulla sijoittajien on kannattanut pitää kiinni vuokratuotosta ja asunnon arvonnoususta.

Asuintaloja Mechelininkadulla Töölössä

Asuintaloja Mechelininkadulla Töölössä

Kiinteistönvälitys Töölössä

Roof Group tarjoaa asiakkailleen Töölössä nykyaikaisen ja uskottavan palvelukonseptin, jonka ansiosta meillä välittäjillä ja myyntineuvottelijoilla on käytössämme tehokkaat työkalut ja prosessit. Myyntiä vauhdittavat aina ammattivalokuvaajien ottamat asuntokuvat. Tarvittaessa asunnot stailataan tai jopa kalustetaan myyntiä varten. Myös 3D-virtuaaliesittelyt ja hienot esitteyvideot ovat mahdollisia.

Töölön palvelut, ympäristö ja kehitys

Töölö on kaupunkimaista kaupunkia koko Suomessa. Töölö on ensimmäisiä alueita Helsingissä, jonne alkoi nousta nykyään Helsingin “vanhaa valtavirtaa” edustavaa asuinrakennuskantaa 1900-luvun alussa. 

Töölössä on paljon lähipalveluja ja oikeastaan aika monipuoliset mahdollisuudet tehdä kaikkea, mitä kaupungissa voi tehdä. Ja jos Suomessa tapahtuu jotain suurta, varsin todennäköisesti se tapahtuu Töölössä. Näin voisi sanoa, koska Töölössä sijaitsee paljon Helsingin ja samalla koko Suomen tunnetuimpia maamerkkejä. 

Suomen tunnetuimmista maamerkeistä Töölössä sijaitsevat esimerkiksi…

 • Eduskuntatalo
 • Musiikkitalo
 • Kansallismuseo
 • Finlandia-talo
 • Suomen Kansallisooppera
 • Hietaniemen uimaranta eli Hietsu
 • Olympiastadion
 • Jäähalli
 • Uimastadion
 • Temppeliaukion kallioon louhittu kirkko
 • Töölönlahti virkistysalueineen

Kansainvälistä historiaa Töölössä

Töölössä on siis nähty esimerkiksi suomalaisen demokratian vahvistuminen, kulttuurielämän kukoistus ja Helsingin olympialaiset vuonna 1952 – yksi suurimmista ja ainutlaatuisimmista kansainvälisistä tapahtumista maan historiassa. Kansainvälistä historiaakin on Töölössä kirjoitettu: vuonna 1975 Finlandia-talolla järjestettiin Euroopan turvallisuus ja yhteistyökonferenssi (ETYK), jossa ennen kaikkea Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kokoontuivat liennyttämään kylmän sodan aikaisia jännitteitä. 

Tänä päivänä Töölö on urbaani, vilkas ja arvostettu asuinalue. Töölössä asukkaat ovat tunnetusti asuneet pitkään. Nyttemmin alueelle on muuttanut lapsiperheitäkin ja Töölö on nuorentunut – vaikka esimerkiksi Kallio on houkutellut nuorempaa väkeä enemmän. 

Näkymä Töölöstä kohti Töölönlahtea ja Kalliota. Edessä Kansallismuseo, taustalla Finlandiatalo

Näkymä Töölöstä kohti Töölönlahtea ja Kalliota. Edessä Kansallismuseo, taustalla Finlandiatalo


Töölö, kivijalkaliikkeiden ja ravintoloiden kaupunginosa

Töölön asuintalojen katutasossa on paljon kivijalkaliikkeitä eri alojen pienyrityksistä ravintoloihin ja kahviloihin. Töölössä sijaitsee monta tunnettua kahvilaa, ravintolaa ja baaria. Esimerkiksi Eduskuntatalon lähellä sijaitseva Storyville on tullut tutuksi myös poliitikkojen after work-paikkana. Ympäri kaupungin tunnettu Kahvila Tin Tin Tango Töölöntorilla ja ravintolakoulu Perho puolestaan kouluttaa Suomen ravintolaväkeä Mechelininkadulla. 

Ympäri Helsinkiä levittäytyneet paikalliset ketjut, kuten aasialaista ruokaa tarjoava Lie Mi ja Skiffer-pizzeria löytyvät myös Töölöstä. Ja tässä vain muutama esimerkki Töölön ravintolatarjonnasta! 

Meri, puistoja ja liikuntapaikkoja Töölössä

Töölö on Helsingin kaupunginosien joukossa varsin laaja alue, joten sinne mahtuu yllättävän paljon erilaisia ympäristöjä ottaen huomioon, että se on tiiviintä kaupunkiympäristöä Helsingissä. 

Vanhojen kaupunkikorttelien lisäksi Töölöön kuuluu esimerkiksi Hietaniemen hautausmaan ja uimarannan alue. Hautausmaalta ovat löytäneet viimeisen leposijansa monet Suomen historiassa merkittävät henkilöt. Viereisellä uimarannalla puolestaan koko Helsingin (ja Pääkaupunkiseudun!) auringonpalvonnasta pitävä väki viettää kesäpäiviään. Hietaniemen hautausmaan, uimarannan ja asuinkortteleiden väliin kuuluu vielä suuri puistoalue, Väinämöisenpuisto jalkapallokenttineen.

Helsingin niemen länsirannalla sijaitsevan Töölön pohjoisosasta löytyy vielä Sibeliuksenpuisto ja sieltä yksi Helsingin tunnetuimmista nähtävyyksistä: Sibelius-monumentti. 

Sibeliusmonumentti, yksi Töölön ja koko Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä

Idässä Töölö rajoittuu Töölönlahteen jota reunustaa myös puisto: Hesperianpuisto. 

Töölönlahtea kiertää kevyenliikenteenväylä, joka on juoksijoiden keskuudessa suosittu reitti. Puistossa järjestetään usein myös jooga- ja tanssiharjoituksia lämpiminä kesäpäivinä. Viime vuosina Töölönlahtea reunustava puisto on laajentunut kohti keskustaa, eli Oodia, Musiikkitalo ja Sanomataloa, kun Töölönlahden puisto valmistui. 

Töölöä halkovat monetkin merkittvät liikenneväylät Helsingin kantakaupungissa. Mannerheimintie kulkee Töölön läpi keskustaan ja Mechelininkatu lännessä on myös yksi kantakaupungin valtaväylistä. Joukkoliikenteen osalta töölöläisiä palvelevat useat kaupunginosaa halkovat bussilinjat – ja myös suuri osa koko Helsingin raitiovaunulinjoista kulkee Töölön kautta. Ne ovat linjat 1, 2, 4, 8 ja 10. Ratikalla pääsee Töölöstä tietysti ydinkeskustaan, Ruoholahteen, JätkäsaareenPasilaanKallioonArabianrantaan, Käpylään ja Munkkiniemeen. 

Töölön kaavoitus- ja kehityssuunnitelmat

Miten Töölö on muuttumassa? Helsingin yhtenä vanhimmista, tiiviimmistä ja valmiimmista kaupunginosista Töölö ei luonnollisesti ole kokemassa suuria mullistuksia lähiaikoina. Pieniä parannuksia kylläkin!

Esimerkiksi Töölöntorilla tapahtuu. Helsingin kaupunki lupaa tuoda “torin takaisin Töölöön”. Torista on tarkoitus tehdä viihtyisä, elämyksellinen ja ympäri vuoden toimiva kaupinkitila, jossa myös elinkeinot menestyvät. Kaupunki lupaa toteuttaa torilla pieniä parannuksia jo kesästä 2021 alkaen, ennen varsinaisten uudistusten alkua. 

Tilapäiset kokeilut Töölöntorilla sisältävät istutuksia, uusia penkkejä, torimyyntialueen laajentamisen ja terassien sijoittamista torille. 

Laajemman uudistuksen ideakilpailun voitti arkkitehtitoimisto Konkretin ehdotus “Two to One”. Sen mukaan torista tehtäisiin tasainen aukio, jolle sopisi suihkulähde, tilaa kesätapahtumille ja talvisin luistinrata. Suunnitelma sisältää myös lisää puita ja jopa uuden kauppahallin. 

Ilmakuva Hesperianpuistoon Töölönlahden rannalla

Lisää asuntoja Töölöön nousee ainakin Töölön sairaalan alueelle, jonka sairaalatoiminnot ovat siirtymässä Meilahteen. Sitä varten kaupunki on hyväksynyt asemakaavan muutoksen vuonna 2018. Ratkaisu mahdollistaa “poikkeuksellisen suuren määrän uusia asuntoja, samalla kun valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön arvot säilytetään”.

Edellämainittujen hieman suurempien hankkeiden lisäksi Töölössä aiotaan parantaa sen olemassa olevia puistoalueita. Esimerkiksi Sibeliuksenpuisto peruskorjataan ja Mäntymäen kentän viereiselle mäelle on, tätä kirjoitettaessa keväällä 2021, tulossa kuntoportaat täydentämään Töölönlahden suositun juoksureitin kuntoilumahdollisuuksia. 

Lähteet: TilastokeskusHelsingin kaupunkiSTT

Haluatko jutella asuntomarkkinoista Töölössä? Soita 040 680 7717​