Näkymä Espoon Soukkaan

Soukka on hieman lähes 10 000 asukkaan kaupunginosa Etelä-Espoossa. Historiallisesti Soukka on Espoon vanhinta asuinaluetta: ensimmäiset merkit asutuksesta siellä ajoittuvat rautakaudelle. Asiakirjoissa Soukka mainitaan ensi kertaa vuonna 1540. Tämän päivän Soukka on 1960-luvulla startanneen lähiörakentamisen peruja ja se kehittyy edelleen. Seuraava iso kehitysaskel alueella on Länsimetron jatkon valmistuminen vuonna 2023.

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Soukassa.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Asunnot ja taloudet Soukassa

Tätä nykyä Soukassa (postinumeroalueella 02360) asuu noin 10 000 espoolaista. Soukkalaiset ovat keskimäärin työikäistä väkeä: alueen asukkaiden keski-ikä on 42 vuotta ja heidän keskimääräinen kuukausitulonsa on noin 2 600 € / kk. Hieman alle puolet kaikista soukkalaisista on työllisiä. (Loput ovat lapsia, opiskelijoita, eläkeläisiä tai työelämän ulkopuolella.) 

Soukkalaisessa kotitaloudessa asuu keskimäärin 2,2 henkilöä ja he asuvat keskimäärin 85 neliömetrin suuruisessa kodissa. Valtaosa, eli n. 66 % alueen kotitalouksista asuu omistusasunnossa. 

Vaikka suuret kerrostalot hallitsevat Soukan maisemaa, noin 35 % alueen asunnoista on pientaloissa. 

Soukan palvelut ja ympäristö

Soukan maisemia hallitsevat 60-70 -luvun lähiörakentamisen hedelmät, eli yli puiden latvojen nousevat suuret kerrostalot ja niiden juurelle rakennettu vanha ostoskeskus. Asuinalueelta ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas, kun on jo meren rannassa, saaristomaisemien äärellä. 

Ulkoilijat nauttivat Soukan ympäristössä esimerkiksi maisemista Kasavuoren kallioilta saaristoon ja oleskelusta Hanikan uimarannalla. Veneilijät taas pitävät tukikohtanaan Soukan venekerhon laitureita Klobbenilla, Soukanrannan ja Hanikan uimarannan vieressä. 

Soukan palvelut keskittyvät ostoskeskuksen ympäristöön. Sieltä löytyy tietenkin ruokakauppa, K-Supermarket Soukka, R-kioski sekä pikaruokaravintoloita ja olutkuppiloita niin ostarilta kuin lähikaduiltakin. 

Hieman etäämmällä ostoskeskuksesta, kaupunginosan eri laidoilla ovat alueen päiväkodit, joita on yhteensä 5 kappaletta. Alueen reunoilla sijaitsevat myös Soukan koulu, Espoonlahden koulu ja Koulumäen koulu. 

Lisää palveluja ja muun muassa liikuntamahdollisuuksia löytyy Espoonlahdesta, noin kahden kilometrin päästä. Siellä palvelee esimerkiksi uusi kauppakeskus Pikkulaiva. Lähin urheilupuisto pelikenttineen ja uimahalli löytyy myös Espoonlahdesta.

Asuntojen hintakehitys Soukassa

Keskimääräinen neliöhinta Soukassa on vuonna 2020 noin 3 100 €. Neliöhinta nousi 7,4 % edellisvuodesta, mikä oli muutama prosenttiyksikkö koko maan hintakehitystä hitaammin. Vielä 10 vuotta sitten Soukan keskimääräinen neliöhinta oli alle 2 500 €. 

Asuntokauppoja alueella tehtiin vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä 28 kappaletta. 

Länsimetron avaaminen liikenteelle ja jatko Matinkylästä Soukan kautta Kivenlahteen on nostanut asuntojen hintoja Soukassa jo nyt. Ylen artikkeli kertoo asuntojen hintojen nousseen vuosina 2014-2016 eniten Matinkylässä (+11,7 %) ja Tapiolassa (10,7 %), mutta Soukka seuraa perässä 8,8 % nousulla. Länsimetro aloitti liikennöinnin Tapiolaan ja Matinkylään jo 2017, mutta Soukkaan sitä odotetaan vuodeksi 2023.

Todennäköisesti Soukassa hinnat nousevat ja myyntiajat lyhenevät, kun Länsimetron avaus lähestyy. 

Ylen artikkelissa Hypon pankinjohtaja Sami Vallinkoski vahvistaa, että liikenneyhteyksien paraneminen yleensä lisää kiinnostusta alueen asuntoja kohtaan. Kuitenkin parantuneiden liikenneyhteyksien pitäisi sijaita todellä lähellä kotia, jotta ne vaikuttaisivat hintoihin selkeästi. 

Soukan “ydinalueella” liikenneyhteydet paranevat selvästi Länsimetron myötä. Metroasema sijaitsee aivan vanhan ostoskeskuksen kohdalla ja suuret kerrostalokeskittymät ovat vain minuuttien kävelymatkan päässä aseman sisäänkäynneistä. 

Länsimetro on epäilemättä suurin Soukan asuntojen hintakehitykseen (positiivisesti) vaikuttava tekijä lähivuosina. 

 

Soukan alueen kehitys

Soukan kehitystä ajaa luonnollisesti Länsimetron valmistuminen. Metron tulo Soukkaan vauhdittaa alueen täydennysrakentamista ja Espoon kaupungin mukaan se tulee olemaan Soukan alkuperäisen rakentamiskauden jälkeen suurin uusi rakennusvaihe. 

Espoo aikoo pitää kiinni Soukan luonnonläheisestä ja merellisestä identiteetistä. Metroasemalta on hyvin lyhyt matka aitoihin saaristomaisemiin. Kaupungin tavoitteena on tehdä alueesta helposti saavutettava portti merelliseen Espooseen. 

Ehdotetut täydennysrakentamisen alueet keskittyvät Soukan “vanhalle ydinalueelle”, eli ostoskeskuksen ja metroaseman välittömään läheisyyteen. Kaupunki ei olisi kajoamassa “sisämaan” viheralueisiin merkittävissä määrin, eikä rannan tuntumaan ole tiedossa täydennysrakentamista ehdotuksissa tai kaavoitusprosessissa. 

Länsimetron valmistuessa alueen joukkoliikenneyhteydet tulevat tukeutumaan metroon. Suorat bussiyhteydet Helsingin Kamppiin loppuvat, mutta Espoon poikittaislinjat säilyvät. Espoo kiinnittää huomiota pyöräilyn sujuvuuteen koko kaupungissa, niin myös Soukassa. 

Vaikka Soukan kehitystä varten on paljon suunnitelmia, yhdessä hetkessä koko alue ei tule muuttumaan rakennustyömaaksi. Espoon kaupunki ennustaa alueen väkiluvun kasvavan n. 6 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä. Maanpäällinen rakentaminen alkaa vähitellen vasta, kun metroliikenne (alkaa vuonna 2023) on jo täydessä vauhdissa.

Lähteet: Tilastokeskus, Länsiväylä, Yle, Espoon kaupunki

 

Haluaisitko jutella enemmän asuntomarkkinoista Soukassa? Jätä yhteystietosi.