Rastila asuinalueena

Rastila on Etelä-Vuosaaren postinumeroalueeseen 00980 kuuluva kaupunginossa. Se on yhteensä yli 23 000 asukkaan koti Itä-Helsingissä. Itse Rastilan alue on muusta Vuosaaresta erillinen saareke, entisen Rastilan kartanon mailla, metroradan ja Vuotien pohjoispuolella.

Rastilasta metromatka keskustaan on nopea – vain 20 minuuttia. Samalla matka asuinalueelta meren rannalle ja saaristomaisemiin on lyhyt.

Asuminen Rastilassa on helsinkiläisittäin edullista, mutta kivan ja monipuolisen ympäristön ansiosta kaikki hyvän elämän edellytykset ovat siellä olemassa.

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Rastilassa.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Asunnot ja taloudet Rastilassa

Rastilan asukkaat jakautuvat noin 11 561 kotitalouteen koko Etelä-Vuosaaren postinumeroalueella. Keskimääräisessä alueen kotitaloudessa asuu 2 henkilöä ja he asuvat n. 66,4 neliön kokoisessa asunnossa. Lähes 65 % Rastilan asukkaista asuu vuokralla.

Asukkaiden keski-ikä Rastilan alueella on 40 vuotta eli valtaosa alueen asukkaista on aktiivi- ja työikäisiä. Asukkaiden keskimääräinen kuukausitulo on noin 3 000 € kuukaudessa. Eläkeikäisiä, eli yli 65-vuotiaita, alueen yli 23 000 asukkaasta on n. 18 %. Rastilan reilussa 11 500 kotitaloudessa asuu yhteensä noin 4 900 alle 18-vuotiasta. Valtaosassa niistä kotitalouksista lapset ovat tällä hetkellä (2020) vähintään 7-12 -vuotiaita koululaisia.

Asuntojen hintakehitys Rastilassa

Kymmenessä vuodessa asuntojen keskimääräinen neliöhinta Rastilassa ja koko Etelä-Vuosaaren postinumeroalueella on kasvanut n. 2 800 €:sta reiluun 3 200 €:n vuoden 2020 loppupuolella. Se on yli 2 000 € vähemmän kuin Helsingin neliöhintojen keskiarvo, noin 5 400 €!

Asuntojen hintojen nousu Rastilassa (koko Etelä-Vuosaaren alueella) on ollut hyvin maltillista viimeisten 10 vuoden aikana, jos sitä verrataan Helsingin keskimääräiseen neliöhintaan. Alueella keskimääräinen neliöhinta kasvoi vuoden 2010 viimeiseltä vuosineljännekseltä 2020 kolmanteen neljännekseen noin 17 % kun koko Helsingin neliöhinta nousi yli 38 %.

Vuoden 2020 lopulla, kolmannella kvartaalilla, nytkähtivät alaspäin 6,75 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kauppoja kuitenkin tehtiin 55 kappaletta, melko hyvä määrä suhteessa kvartaalikohtaisiin kauppamääriin edellisen 10 vuoden aikana.

Positiivinen asia asuntojen maltillisessa hintakehityksessä on potentiaali tulevaisuudessa. Kun Helsingin kaupunki kehittää aluetta, suunta on ylöspäin. Vuokra-asujavaltaisella alueella matalat neliöhinnat tarkoittavat toki myös mahdollisuuksia sijoittajille. Rastilan ja Vuosaaren alue on ennen kaikkea monipuolinen ja kodikas asuinalue lukuisille helsinkiläisille.

Rastilan palvelut ja ympäristö

Rastilan palvelut keskittyvät metroaseman ympäristöön, kohti Vuosaarta johtavan Vuotien varrelle. Vuonna 1998 avattu metroasema onkin vilkastuttanut Rastilaa huomattavasti. Matka keskustaan kestää kiskoja pitkin vain 20 minuuttia, joten työmatkat muualle Helsinkiin taittuvat sujuvasti.

Metroaseman vieressä palvelee K-Market ja aivan Vuotien toisella puolen, Meri-Rastilan puolella, S-market Meri-Rastila. Meri-Rastilan ostarilta ja sen tuntumasta löydät myös paikallisen pubin ja etnisiä ravintoloita. Vuotien pohjoispuolelta, eli Rastilan puolelta, löydät esimerkiksi Pizza Pojat-pizzerian.

Rastilan erikoisuus on kuitenkin leirintäalue: Helsingin ainoa lajissaan. Siellä majoittuvat niin telttailijat kuin karavaanarit. Leirintä-alueen kupeesta alkaa viheralue, entisiä Rastilan kartanon maita, joka johtaa suositulle Rastilan uimarannalle.

Rannan ja leirintäalueen välimaastosta löytyykin vanha Rastilan kartanon päärakennus, jossa tätä nykyä pitää majaansa Cafe Monami -kahvila.

Kuten Helsingin asuinalueilla yleensä, myös Rastilassa lähimmät päiväkodit ja koulut ovat omassa naapurustossa. Merilahden ala-aste löytyy Vuotien eteläpuolelta, Meri-Rastilan puolelta ja ylä-aste Kallahden suunnasta. Muita kouluja alueella ovat esimerkiksi Heteniityn, Vuoniityn ja Puistopolun koulut.

Ulkoilijalle Rastilan alue on mitä monipuolisin. Lähistöltä löytyvät Kallahden rannat, Ramsinniemi ja koko Kallahdennniemi metsäisine rantoineen. Kerrostalovaltaisilta asuinalueilta ei ole pitkä matka todellisiin saaristomaisemiin – ja niistä pääsee alueella nauttimaan jokainen!

Rastilan alueen kehitys

Rastilan ja koko Etelä-Vuosaaren alueella on potentiaalia niin sanotusti vaikka mihin! Tällä hetkellä asunnot ovat suhteellisen edullisia verrattuna muuhun Helsinkiin. Jos Helsingin kaupunginosat järjestettäisiin neliöhinnan mukaan kalleimmasta halvimpaan Etelä-Vuosaaren postinumeroalue (johon Rastila kuuluu) olisi sijalla 63/77.

Ympäristö alueella on mitä mainiointa ja se tarjoaa asukkailleen kaikki edellytyksen hyvään elämään miellyttävässä ympäristössä. Vaikka Rastila ja koko Vuosaaren alue mielletään usein tyypilliseksi lähiöksi, “betoniviidakosta” se on kaukana. Saaristo ja luonto ovat aivan naapurissa – ja Helsingin keskusta toisaalta vain 20 minuutin metromatkan päässä.

Mutta kuinka Helsingin kaupunki aikoo aluetta kehittää? Se määrää suunnan erityisesti asuntojen hintakehitykselle.

Suurimmat panostukset alueella kaupunki suuntaa Rastilan metroaseman ympäristöön ja Meri-Rastilan puolelle. Siellä on edessä kaupunkirakenteen tiivistäminen metroaseman luona: luvassa on liiketiloja kaupallisia palveluja varten ja lisää asuntoja. Meri-Rastilan puolelta aiotaan myös purkaa vanhoja rakennuksia uusien tieltä. Samalla parannetaan myös alueen katuja, puistoja ja muita julkisia tiloja.

Suunnitelmat Meri-Rastilan alueen kehittämiseksi ovat pitkällä ja muutos toteutuisi 10-15 vuoden aikana. Rastilan puoleiselle alueelle se tarkoittaa sitä, ettei suuria mullistuksia ole tiedossa. Toisaalta lähialueen asukasluku tulee kasvamaan, mikä tarkoittaa myös sitä, että asukkaiden perässä alueelle tulee lisää palveluja.

Entä miten alueen kehitys ja asukasluvun kasvu vaikuttaa liikenteeseen? Helsingin kaupunki ennustaa maltillista kasvua autoliikenteeseen ja suunnittelee parantavansa myös pyöräilyolosuhteita alueella.

Metro on luonnollisesti myös tulevina vuosikymmeninä alueen tärkein julkisen liikenteen muoto. Koko Itä-Helsingin asukasmäärän kasvu lisää metron kuormitusta. Siihen kaupunki varautuu esimerkiksi varautumalla vuorovälin tihentämiseen. Tosin rinnakkaiset kulkuyhteydet myös vähentävät metroon kohdistuvaa painetta: Laajasalon pikaraitiotie tulee hillitsemään metroon kohdistuvaa kysyntää.

Lähteet: Tilastokeskus, Helsingin kaupunki

Haluatko jutella asuntomarkkinoista Rastilassa?

Soita 040 680 7717