Hei markkinointipäättäjä! Tekeekö mieli hypätä digimarkkinoinnin trendijunaan? Niitähän on taas lähdössä lähes jokaiselta asemalaiturilta. Yksi vie matkalle kohti personoituja sivustoja, toinenmarkkinointiautomaatiota, kolmas real time biddingiä. Sisältöstrategiaakin kohti matkaa useampi lähijuna, joita ohjastavat viestintästrategit, hakukoneoptimoijat ja brändimaakarit. Edempänä jököttää kaksi kilometriä pitkä tavarajuna täynnä Big Dataa.
Kannattaisiko jo hypätä kyytiin ja tuntea kuinka uusi digimarkkinoinnin game changer tekee markkinoinnistasi valtavasti tehokkaampaa?
Malta hetki.
Kaikki yllä luetellut tekniset innovaatiota ja tekemisen uudet tuulet ovat oikein tehtynä hyviä asioita. Mutta nextille levelille ei voi loikata suoraan. Pitää ajaa ensin lähijunalla Pasilaan ja hypätä vasta siellä Pendolinoon.
Onko päivittäinen, viikoittainen ja kuukausittainen digitekemisesi oikeasti sillä tasolla, että futuristisimmista innovaatioista on todellista hyötyä? Jos on, onneksi olkoon ja eikun menoksi! Mutta moni ei ole vielä niin pitkällä. Ennen trendijunan kyytiin loikkaamista kannattaa laittaa perusasiat kuntoon ja ottaa ”digitekeminen” oikeasti osaksi jokapäiväistä toimintaa. Oma kotipesä, eli oma sivusto ja muut omat kanavat kannattaa laittaa kuntoon ensin.
Löytävätkö oikeat, tuotteistamme ja palveluistamme (muttei vielä juuri meistä) kiinnostuneet asiakkaat meidät verkosta?
Mitä sivustollamme tapahtuu: ketkä sinne päätyvät ja mitä he siellä tekevät?
Mitä tarpeita ja kysymyksiä sivustollemme päätyvillä ihmisillä on? Kuinka onnistumme niihin vastaamaan?
Mitä meidän täytyy kertoa tuleville asiakkaillemme, jotta he täyttäisivät sivuston liiketoiminnastamme johdetut tavoitteet (jotka toki on mietitty jo hyvissä ajoin ennalta – onhan?) entistä useammin?
Kun olet saanut vastaukset näihin peruskysymyksiin, käsissäsi onkin mukavasti tietoa ja näkemystä päivittäisen digitekemisen ja verkossa palvelemisen tueksi ja kehityksen raaka-aineeksi. Eikä tämän näkemyksen ammentamiseen tarvita useimmiten mitään Googlen maksuttomia työkaluja kummempaa. Osaavissa käsissä sivustosi kävijävirtoja seuraava Google Analytics on täysin kelvollinen työkalu.
Älä siis investoi vielä temppuihin ja tekniikkaan – vaan verkon toimintatavat tunteviin ihmisiin. Laita perusasiat kuntoon ja palvele verkossa paremmin – kävijöitä kelpaa ohjata palvelun pariin uusien innovaatioiden avulla sitten, kun tiedät sivustosi vastaavan asiakkaiden odotuksiin entistä paremmin.
Tehokas digimarkkinointi ja jatkuva verkossa tekeminen ei ole tekniikkaa, vaan tapa toimia. Väitän, että se on parhaimmillaan silloin kun yrityksissä sitä ymmärretään ja tehdään paljon itse. Ymmärrystä ei kannata ulkoistaa tai jättää algoritmien huoleksi.