Lauttasaari, jota joskus Onnellisten saareksi kutsutaan, on yli 24 000 helsinkiläisen kotikaupunginosa. Lauttasaari on saari, joka on kuin oma pikkukaupunkinsa. Lauttasaaressa voi asua, käydä koulussa, ulkoilla, tehdä ostoksia ja käydä ravintoloissa kotisaarelta poistumatta. Lauttasaari omaa poikkeuksellisen vahvan identiteetin ja saarella koetaan vahvaa yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyyden kunniaksi Lauttasaari valittiinkin vuonna 2020 vuoden kaupunginosaksi.

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Lauttasaaressa.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Kokemuksia Lauttasaaresta

“Yhteisöllisyys” kuvaa monien lauttasaarelaisten kokemusta kotikaupunginosastaan. Vuonna 2020 Kotiseutuliitto valitsi Lauttasaaren vuoden kaupunginosaksi. 

“Tänne tiivistyvät elämäni onnellisimmat hetket”, kommentoi valintaa itsekin Lauttasaaressa asuva Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar Helsingin Sanomissa. Se summaa hyvin lauttasaarelaisten tuntoja omasta kotisaarestaan. 

Lauttasaari-seuran teettämän tutkimuksen mukaan asukkaat ovat erittäin tyytyväisiä kaupunginosaansa. Tutkimuksen mukaan 86 % asukkaista on usein ylpeitä asuinalueestaan ja jopa 99 % vastanneista piti sitä rauhallisena ja turvallisena.

Lauttasaaressa onkin poikkeuksellista ja ainutlaatuista kaupinginosaseuran tekemä työ. Lauttasaari-seura tuo asukkaiden äänen kuuluviin, järjestää monenlaista aktiviteettia ja seuratoimintaa ja julkaisee jopa omaa, kerran viikossa ilmestyvää Lauttasaari-lehteä. 

Yhteisöllisyys on selvästi se tekijä, joka muokkaa lauttasaarelaisten kokemuksia kotipaikastaan positiiviseen suuntaan. 

Asunnot ja taloudet Lauttasaaressa

Lauttasaaren asukkaat jakautuvat hieman yli 13 000 kotitalouteen. Keskimääräisessä alueen taloudessa asuu 1,85 henkilöä ja he asuvat n. 65 neliön kokoisessa asunnossa. Hieman yli puolet alueen asukkaista asuu vuokralla. 

Asukkaiden keski-ikä Lauttasaaressa on 41 vuotta eli valtaosa alueen asukkaista on aktiivi- ja työikäisiä. Asukkaiden keskimääräinen kuukausitulo on noin 3 100 € kuukaudessa.  Eläkeikäisiä, eli yli 65-vuotiaita, alueen yli 24 000 asukkaasta on n. 19 %. Lauttasaaren reilussa 13 000 kotitaloudessa asuu yhteensä noin 4 000 alle 18-vuotiasta. Valtaosassa niistä kotitalouksista lapset ovat tällä hetkellä 7-15 -vuotiaita koululaisia. 

Tilastoissa Lauttasaari jaetaan kahteen postinumeroalueeseen: Lauttasaari (00200) ja Vattuniemi (00210). Vattuniemessä, saaren etelärannalla, väki on keskimäärin iäkkäämpää, tienaa enemmän ja asunnot ovat (keskimäärin 9 neliötä) suurempia. 

Lauttasaaren asuntojen hintakehitys

Lauttasaari jakautuu kahteen postinumeroalueeseen (Lauttasaari ja Vattuniemi), joten myös asuntokaupan tilastot jakautuvat näihin kahteen alueeseen. 

Asuntokauppa ja asuntojen hinnat käyvät pitkälti käsi kädessä molemmilla alueilla. Vattuniemessä, jonne alueen uudisrakentaminen on painottunut parin viime vuosikymmenen aikana, keskimääräinen neliöhinta on hieman korkeampi. 

Kokonaisuudessaan Lauttasaaren neliöhinnat ovat Helsingin keskimääräistä neliöhintaa korkeammat. Lauttasaari on arvostettu ja haluttu asuinalue, jonne on pitkään rakennettu myös arvokkaita asuntoja. 

Vattuniemessä keskimääräinen neliöhinta oli vuoden 2010 lopussa 4 829 € ja vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä se oli 6 641 €. Kasvua yli 37 %. 

Lauttasaaren postinumeroalueella keskimääräinen neliöhinta oli vuoden 2010 lopussa 4 406 € ja vuoden 2020 kolmannella kvartaalilla 6 457 €. Kasvua lähes 47 %. 

Asuntokauppojen määrät olivat Lauttasaaren postinumeroalueella korkeimmillaan vuosina 2010-2012. Sen jälkeen tällä saaren “vanhalla puolella” on myyty asuntoja huomattavasti verkkaisempaan tahtiin, mutta vuonna 2017 piristymistä oli havaittavissa. (Kauppojen määrät per vuosineljännes olivat silti selvästi jäljessä vuosikymmenen alkuun verrattuna.) Kenties odotukset Länsimetron valmistumisesta (2017) sai vauhtia myyntiin aiempina vuosina. Tällä hetkellä asunnot lähellä metroasemaa ovat hyviä sijoituskohteita.

Vattuniemessä taas kauppaa on käyty aktiivisemmin kuin vuosikymmen sitten. Vuoden 2020 kolmas kvartaali oli 10 vuoden seurantajakson toiseksi aktiivisin kvartaali, jolloin asuntokauppoja Vattuniemessä tehtiin 61 kappaletta - tuplasti sen verran kun hiljaisimpina aikoina 2010 jälkeen. 

Kiinteistönvälitys Lauttasaaressa 

Kun aloitin työt asuntomyyjänä kiinteistönvälitysyrityksessä ensimmäinen asuntokauppani tehtiin Lauttasaaressa, kun pieni perhe sai uuden kodin juuri valmistuneesta asunnosta. Nyt työskentelen Roof Groupilla, jossa kollegoinani on yli 40 osaavaa kiinteistönvälittäjää, myyntineuvottelijaa ja markkinoinnin asiantuntijaa.

Roof Group tarjoaa asiakkailleen nykyaikaisen ja uskottavan palvelukonseptin, jonka ansiosta meillä välittäjillä ja myyntineuvottelijoilla on käytössämme tehokkaat työkalut ja prosessit. Myyntiä vauhdittavat aina ammattivalokuvaajien ottamat asuntokuvat. Tarvittaessa asunnot stailataan tai jopa kalustetaan myyntiä varten. Myös 3D-virtuaaliesittelyt ja hienot esitteyvideot ovat mahdollisia.

Lauttasaaren palvelut ja ympäristö

Voi sanoa, että Lauttasaaressa on tyypillisen pikkukaupungin palvelut. Koulut, päiväkodit, ruokakaupat, ravintoloita, terveyskeskus, urheilukenttiä ja ulkoilumaastoja löytyy kotisaarelta. Paljon elämää voi elää Lauttasaaresta poistumatta, jos niin haluaa. 

Lauttasaari jakautuu kahteen postinumeroalueeseen: Lauttasaari (00200) ja Vattuniemi (00210). Vattuniemi on etelään ulottuva leveä niemi, jossa on runsaasti uudempia kerrostaloja - uudempia, ainakin jos vertaa Lauttasaaren ydinalueeseen saaren keskellä. Siellä kerrostalorakentaminen alkoi pian saaren Helsingin kantakaupunkiin yhdistävän sillan valmistuttua vuonna 1935. 

Palvelukeskittymä Lauttasaaren metroaseman tuntumassa

Lauttasaaren palvelut ja julkiset liikenneyhteydet keskittyvät saaren pohjoisosaa halkovan Lauttasaarentien varrelle. Se on Larun ydinaluetta. Nykyisellään saaren “keskipiste” on kauppakeskus Lauttis, jossa sijaitsee esimerkiksi ruokakauppoja, Alko, apteekki, R-kioski ja jokunen ruokapaikka. 

Lauttiksen kohdalla on myös Lauttasaaren metroasema. Länsimetron valmistuminen vuonna 2017 toi Lauttasaareen itse asiassa 2 metroasemaa: Lauttasaari saaren keskellä ja Koivusaari aivan saaren länsilaidalla. Koivusaaren asema palvelee Katajaharjun asukkaita - ja varautuu Koivusaaren aluetta koskevien suunnitelmien toteutumiseen tulevina vuosikymmeninä. 

Metron valmistuminen edisti myös muita suunnitelmia Lauttasaaren liikenneympäristöön. Lauttasaaren silta on juuri remontoitu enemmän kevyen liikenteen tarpeisiin: kävelijät ja pyöräilijät saivat reilusti lisää tilaa sillalle. Ajatus lienee ohjata asukkaita valitsemaan yhä useammin metro kulkuvälineeksi keskustaan suuntautuville matkoille. Toisaalta Lauttasaaren pohjoista rantaa myötäilevä Länsiväylä kuljettaa autoilijat Ruoholahteen minuuteissa - ainakin ruuhka-aikojen ulkopuolella. 

Vattuniemen alue saaren eteläosassa on jo hieman erillään vanhasta ydinalueesta. Siksi siellä onkin omat ruokakaupat: S-market ja K-supermarket alueen pohjoisella reunalla. Alueelta löytyy myös jokunen pieni ravintola sieltä-täältä.

Saaren ydinalueille sijoittuvien palveluiden lisäksi yritystoimintaa löytyy Lauttasaaren itärannalta, Vattuniemestä. Siellä toimipisteitään pitää joukko erikoisliikkeitä, esimerkiksi useampikin veneilyvarusteiden ja tarvikkeiden myyjä. 

Veneily on osa Lauttasaaren identiteettiä

Yksi hienoimpia asioita Lauttasaaressa on sen ulkoilumaastot ja meri kaikkialla saaren ympärillä. Lauttasaaressa “merellinen tunnelma” ei ole klisee: esimerkiksi veneily on läsnä kaikkialla saaren ympärillä. Vattuniemessä majaansa pitää HSK - Helsingfors Segelklubb - eli vuonna 1899 perustettu, yksi Helsingin perinteikkäimmistä ja koko maan suurimmista pursiseuroista. Lauttasaaressa purjehdus on varteenotettava harrastus myös nuorten keskuudessa: parvi jollia Vattuniemen edustalla on kesäisin lähes jokapäiväinen näky, kun HSK:n nuoret purjehtijat treenaavat. 

Muita urheiluharrastuksia Lauttasaaressa harrastetaan Lauttasaaren urheilukentällä, saaren pohjoisrannalla, aivan Länsiväylän kupeessa. Sieltä löytyy jalkapallokentän ja koriskentän lisäksi muunmuassa betonista rakennettu skeittipuisto. 

Metsää, kallioita ja merenrantaa

Suurimmat ulkoilualueet keskittyvätkin Vattuniemen eteläiselle rannalle. Siellä Lauttasaaren ulkoilupuisto ja Särkiniemen puisto muodostavat metsäisen puistoalueen rantakallioineen. Lauttasaaren rannan kävelyreittejä pitkin voi kiertää lähes koko saaren etelärannan rantoja pitkin. Jos aloittaa Vattuniemestä ja kulkee länteen päätyy Merikylpylän puistoon ja Kasinonrannan isolle hiekkarannalle. Toinen metsäinen rantakallioalue löytyy Länsiulapanniemestä. 

Lauttasaaren ranta-alueilta löytyy Helsinkiläisittäin tyypilliseen tapaan kaupungin mailla sijaitsevia kesämajoja, eli siirtolapuutarhamökkien tyyppisiä pikkuruisia kesäasuntoja. 

Lauttasaaren koulut

Lauttasaaressa koulua voi käydä peruskoulusta lukioon asti. Peruskouluja on 2: Vattuniemen ala-aste ja Lauttasaaren ala-aste. Saarella on arvostettu lukio: Lauttasaaren yhteiskoulu. 

Lauttasaaren päiväkodit

Päiväkoteja Lauttasaaressa on kymmenkunta, niin kaupungin ylläpitämiä kuin yksityisiäkin. Päiväkodin jakaantuvat ympäri saarta, mutta Vattuniemen alueella niitä on hieman tiiviimmin. 

Saarella on 3 ruotsinkielistä päiväkotia: Daghemmet Drumsä, Daghemmet Kvarnberget ja Daghemmet Tärnan. Lisäksi kielikylpypäiväkoteja on 2: Päiväkoti Lokki ja yksityinen Språkbadet Sälen.  Lauttasaaressa toimii Lauttasaaren kielikylpy ry, joka tarjoaa lisää tietoa kielikylpypäiväkodeista ja niiden merkityksestä. 

Lauttasaaren kaavoitus ja kehityssuunnitelmat

Viime vuosien suurmmat mullistukset Lauttasaaressa ovat olleet metron valmistuminen ja Lauttasaaren sillan remontointi enemmän joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen tarpeisiin. 

Seuraavat ja suurimmat muutokset tapahtuvat Koivusaaren alueella, Lauttasaaren länsilaidalla ja itse Koivusaaren saaressa. 

Naapuriin kasvaa uusi kaupunginosa

Koivusaaren metroasema on jo olemassa ja käytössä. Se sijaitsee Lauttasaaren puolella ja palvelee nykyisellään Katajaharjunniemen ja Vaskiniemen alueiden asukkaita. 

Helsingin kaupunki suunnittelee Koivusaareen kokonaan uutta kaupunginosaa, jossa “yhdistyvät merellinen ympäristö, saaristomaisema ja tehokas joukkoliikenne”. Alueelle kaavaillaan asuntoja noin 5 000 asukkaalle ja sen lisäksi jopa 4 000 työpaikkaa. Nykyistä Koivusaarta laajennetaan täyttömaalla.

Vattuniemen keskusta kehitetään rakentamalla sinne lisää niin asuintaloja kuin liike- ja toimistotiloja. Kaupunki kaavailee alueen asukasluvun kasvavan lähes 3 000 asukkaalla. Alueen katuja uudistetaan ja sinne rakennetaan myös kokonaan uusia kävely- ja pyöräilyreittejä. Samalla alue saa myös uuden koulun ja päiväkodin Särkiniementien varrelle. 

Ulkoilualueita kehitetään

Helsingin kaupunki on “tiivistänyt” saaren eteläosan ulkoilualueita niin, että pienet kesämökit on määrätty pysymään niille kaavoitetuilla alueilla. Se tiesi osalle mökkiläisistä mielipiteitä jakanutta siirto-operaatiota. Näin saatiin tilaa esimerkiksi uusille puistokäytäville alueella. Kaupunki haluaa vähentää suurten ihmismäärien rannoille aiheuttamaa kulutusta ja ohjata kulkijat entistä enemmän rakennetuille reiteille. 

Yhtenä pienenä, mutta todennäköisesti kaupunkilaisille mieluisana uudistuksena Lauttasaaren urheilupuistoon on tulossa kuntoportaat. 

Kuvia Lauttasaaresta

Näkymä Katajaharjunniemen suunnasta kohti etelää

Lähteet: Tilastokeskus, Helsingin Sanomat, Lauttasaariseura

Haluaisitko jutella enemmän asuntomarkkinoista Lauttasaaressa? Jätä yhteystietosi.