Yksi asuntokaupassa usein esiin nouseva “ikuisuuskysymys” on mitkä asunnon normaalit varusteet kuuluvat kauppaan – ja mitä myyjä vie mukanaan ennen asunnon luovutusta ostajalle. 

Kuuluuko esimerkiksi pesukone asuntokauppaan?

Hei, olen asuntomyyjä Marjut Uusmäe. Pidän huolta asuntokauppojen onnistumisesta Helsingin seudulla.

Aktiivisuus, avoimuus ja tarkkuus kuvaavat työtapojani ja kaikin puolin onnistunut, sujuva kaupankäynti on minulle kunnia-asia. Luonnollisesti noudatan hyvän välitystavan periaatteita. Palvelen sinua luottamuksellisesti kaikissa asuntokaupan käänteissä. 

Ota yhteyttä:
0406807717
marjut.uusmae@roofgroup.fi

Kuuluuko pesukone asuntokauppaan riippuu siitä, mitä sovitaan ja miten myyjä on asian kiinteistönvälittäjän kanssa määritellyt.  Lyhyesti sanottuna: Pesukone ei välttämättä kuulu kauppaan. Toisaalta myyjä ja ostaja ovat vapaita sopimaan keskenään mitä haluavat pesukoneen tai minkä hyvänsä muun esineen osalta. Asunnon myyjän kannattaa ajatella asiaa ennalta: päättämällä kuuluuko pesukone kauppaan vai ei ja kertomalla sen ostajalle selkeästi ei jää tilaa väärinkäsityksille. 

Tarkemmin asia menee näin:

Lähtökohtaisesti asuntokauppaan kuuluu sellainen tavanomainen tarpeisto, joka on asunnossa asuntoesittelyn aikana. Tällaista tavanomaista tarpeistoa ovat esimerkiksi jääkaappi, liesi, astianpesukone ja kiinteästi asennetut kalusteet, kuten kaapistot ja kiinteät naulakot ja vastaavat.

Asunnon irtaimisto taas ei lähtökohtaisesti kuulu kauppaan. Irtaimistoa ovat esimerkiksi televisio, sohva ja irralliset pöydät ja hyllyt. 

Pesukonetta voi pitää rajatapauksena: kuuluuko se tavanomaiseen tarpeistoon vai irtaimistoon? Asunnon myyjän kannattaakin päättää ennalta sisällyttääkö pesukoneen kauppaan vai ei. Välittäjä listaa asunnon esitteeseen sen tarpeiston, joka kauppaan kuuluu ja kertoo ostajalle selkeästi kuuluuko tietty esine kauppaan. 

Lopullisesti asia määritellään kauppakirjassa, joka suunnitellaan myyjän ja ostajan välisen tarjousneuvottelun aikana sovittujen yksityiskohtien perusteella. Eli lopulta myyjä ja ostaja voivat vapaasti sopia keskenään pysyykö pesukone asunnossa vai viekö myyjä sen mukanaan. 

Lähde: Asuntokauppalaki

Haluatko jutella tarkemmin asuntokaupasta tai asuntosi myynnistä? Jätä yhteystietosi, otan yhteyttä pian.