Kauniainen on monella tavalla erityinen kaupunki Suomessa. Se on pinta-alaltaan Suomen pienin kunta. Samalla se on Helsingin jälkeen koko maan tiheimmin asuttu, vaikka Kauniaisissa on vain 10 000 asukasta. Kauniaislaiset ovat myös tyytyväisiä kotikaupunkiinsa: uusimman Kuntabarometrin mukaan kotipaikkaansa tyytyväisimmät asukkaat ovat Kauniaisissa. Kauniainen tunnetaan puutarha- ja huvilakaupunkina, mutta tänä päivänä se tarjoaa monipuolisemman valikoiman koteja kasvavalle asukasmäärälle ja kaikki mitä itsenäisen kaupungin palveluilta voi odottaa.

Sisällys

Asunnot ja taloudet Kauniaisissa
Kauniaisten asuntojen hintakehitys
Kauniaisten palvelut ja ympäristö
Kauniaisten kaupungin kehitys

 

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Kauniaisissa, jossa olen asunut vuodesta 2007 lähtien.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Asunnot ja taloudet Kauniaisissa

Kauniaisten noin 10 000 asukasta jakautuvat noin hieman yli 4 000 kotitalouteen. Keskimääräisessä alueen kotitaloudessa asuu n. 2,3 henkilöä. Kauniaislainen kotitalous asuu keskimäärin väljästi: asuntojen keskipinta-ala on lähes 110 neliömetriä. 

Kauniaisten asuntokanta jakautuu lähestulkoon puoliksi pientalo- ja kerrostaloasuntoihin. Yli 65 % kauniaislaisista asuu omistusasunnossa ja loput luonnollisesti vuokralla. 

Asukkaiden keski-ikä Kauniaisissa on 42 vuotta eli valtaosa alueen asukkaista on aktiivi- ja työikäisiä. Täysi-ikäinen kauniaislainen tienaa keskimäärin yli 4 000 € kuukaudessa, mikä on huomattavasti enemmän kuin monilla muilla alueilla. 48 % kauniaislaisista 18 vuotta täyttäneistä kuuluu ylimpään tuloluokkaan. 

Eläkeikäisiä, ei yli 65-vuotiaita, Kauniaisissa asuu hieman yli 2 000. Lapsia Kauniaisten 10 000 asukkaasta on noin 2 200. 

Kauniaisten asuntojen hintakehitys

10 vuotta sitten, vuoden 2010 viimeisellä kvartaalilla vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta Kauniaisissa oli 3 292 €. Vuoden 2020 kolmannella kvartaalilla se oli 3 894 €. (Tosin vuoden alussa, ennen koronapandemiaa, se oli 4 152 €.)

Kauniaisissa keskimääräinen neliöhinta on reilusti korkeampi kuin koko maassa. Se on myös hieman matalampi kuin koko pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun tasolla maltillinen neliöhinta selittyy kuitenkin sillä, että Kauniaisissa on keskimäärin suurempia (kerros- ja rivitaloasuntoja) kuin monella muulla alueella. Neliöhinta voi olla matala, mutta suuren asunnon myyntihinta silti varsin arvokas. 

Mutta mikä Kauniaisten asuntojen hintakehitystä ajaa tulevina vuosina? Lue kohdasta Kauniaisten kaupungin kehitys.

Palvelut ja ympäristö Kauniaisissa

Kauniaislaiset ovat keskimäärin poikkeuksellisen hyvätuloisia. Siispä kaupunki saa myös poikkeuksellisen korkeat verotulot ja voi siten panostaa palveluihin enemmän kuin moni muu. Siksi Kauniaisista löytyy kunnallisten peruspalveluiden lisäksi myös esimerkiksi paljon vapaa-ajanpalveluja ja kulttuuritoimintaa, mitä monessa muussa 10 000 asukkaan kunnassa ei pystyttäisi järjestämään. 

Kauniaisten keskustan palvelut

Kauniaisten kaupalliset palvelut keskittyvät keskustaan, kauppakeskus Granin tuntumaan. Kauppakeskusessa palvelevat tietysti paikalliset ruokakaupat: S-market Grani ja K-market. Toinen, pienempi S-market löytyy radan toiselta puolen, Asematien varrelta. 

Kauppakeskuksen liepeiltä löytyvät kaikki Kauniaisten kahvilat ja ravintolat: Moms, Deli Rasoi, Kotipizza, Gateau-kahvila, Chalupa, Pizza Service Kauniainen, Maka Sushi, Robert’s Coffee ja Subway. 

Keskusta on myös muiden palveluiden keskittymä. Siellä asiakkaita palvelee useampikin parturi-kampaamo, R-kioski, Alko, kuntosali, apteekki ja kaksi kukkakauppaa. Erikoisliikkeitäkin löytyy, esimerkiksi Kauniaisten apteekin kanssa samassa talossa sijaitseva Kitarakellari

Toinen ravintolakeskittymä löytyy hieman kaupungin rajojen ulkopuolelta, Espoon Nihtisillasta. Siellä ruokatarjonnasta huolehtivat entisessä ABC:n tilassa esimerkiksi sushiravintola, Burger King ja Taco Bell. Vierestä löytyy myös Mc Donald’s. 

Keskustan tuntumassa sijaitsevat myös Kauniaisten kaupungintalo (kauppakeskusta vastapäätä) ja kirjasto. 

Kauniainen

Ilmakuva Kauniaisten keskustasta

Kauniainen on panostanut liikuntapalveluihin

Entä liikuntapalvelut? Kauppakeskuksen luona sijaitsevien kuntosalin ja muiden yksityisten liikuntapalveluiden lisäksi Kauniaisissa on hyvät mahdollisuudet harrastaa omaehtoista liikuntaa ja ulkoilua. 

Kasavuoren metsää halkoo pururatojen verkosto. Niiden varrelle on rakennettu useampikin ulkoliikuntapaikka kuntolaitteineen. Kasavuoren metsästä matkaa voi jatkaa myös pitkälle Espoon puolelle, kohti Espoon Ikean ja Jorvin sairaalan välimaastossa avautuvia peltoja. 

Kaupungin ehkäpä suosituin lenkkipolku on Gallträsk-järveä kiertävä kävelyreitti. Yksi erikoisuus Gallträskillä ovat myös Skipperi-yhtiön kaupunkiveneet. Muutaman kympin kausimaksua vastaan järvellä voi soudella niin paljon kuin huvittaa. (Tosin veneet ovat kesäisin aika suosittuja!) 

Gallträskillä harjoittelevat myös nuoret purjehtijat optimistijollillaan. 

Gallträsk-järvi Kauniaisissa

Syksy Gallträsk-järvellä

Vähän rankempaa treeniä voi tehdä Kauniaisten kuntoportaissa, jotka kulkevat pitkin laskettelurinteen reunaa. Laskettelurinne on muuten ainutlaatuinen asia myös! Kauniaisten rinteeseen asennettiin aikanaan maan ensimmäinen hiihtohissi. Nykyisin rinteessä treenataan aktiivisesti pujottelua GrIFK Alpine-seuran riveissä ja lasketellaan toki myös ihan muuten vaan. 

Kauniaisten keskuskenttä

Valaistu tekonurmi Kauniaisten keskusurheilukentällä

Ohjattua urheiluseuratoimintaa kaupungissa pyörittää Grankulla IFK. GrIFK:n riveissä pelataan junnufutista jokaisessa ikäluokassa seuratasolle asti. GrIFK:n edustusjoukkue pelasi vuonna 2020 kakkosdivarissa. Kauniaisissa jalkapalloa pelataan hyvissä olosuhteissa: keskuskentän urheilustadionin tekonurmella ja laskettelurinteen ja jäähallin välistä löytyvässä uudehkossa kuplahallissa. Niin… Kauniaisista tosiaan löytyy myös jäähalli. Ja uimahalli, sekä tenniskenttiä ja maanalainen palloiluhalli pelikenttineen. Kaupungissa liikunta- ja urheilumahdollisuuksiin on panostettu paljon! 

Kauniaisissa edistetään myös omaehtoista liikuntaa. Kauniaisten omaehtoisen liikkumisen edistäjät ry, eli Kole, on järjestänyt yhteisiä porrastreenejä kuntoportailla. Kylminä talvina Kolen aktiivit ovat myös auranneet ja kunnostaneet Gallträsk-järven jäälle luisteluradan kaupunkilaisten iloksi. 

Kauniaisten laskettelurinne kesällä

Laskettelurinne kesällä - kuntoportaat kulkevat kuvassa rinteen oikeanpuoleista reunaa

Junalla Helsinkiin noin 20 minuutissa

Mitä Kauniaisista ei löydy ei myöskään ole järin kaukana. Paras julkisen liikenteen yhteys Kauniaisista Espooseen ja Helsinkiin on rautatie, joka halkoo kaupunkia. Kauniaisissa on 2 juna-asemaa: Kauniainen ja Koivuhovi. Kauniaisten asema on aivan kaupungin keskustassa ja Koivuhovin asema aivan kaupungin länsilaidalla. Sitä käyttävät monet Ymmerstan ja Kasavuoren alueiden asukkaat. 

Kauniaisilla kävi tuuri (tai se saavutti hyvän neuvottelutuloksen?) taannoisessa HSL:n vyöhykeuudistuksessa. Kauniainen jäi kokonaan B-vyöhykkeen sisälle (Koivuhovi on viimeinen asema B-vyöhykkeellä), joten Helsingin keskustaan pendelöiville riittää AB-vyöhykkeen lippu. Se tarkoittaa sitä, että Helsinkiin suuntautuvan työmatkan hinta laski huomattavasti verrattuna aiempaan seutulippuun. 

Autoilijoita Kauniaisista eteenpäin johdattavat erityisesti Kehä 2, Kehä 3 ja Turun moottoritie. Kaikki nämä valtaväylät kulkevat läheltä Kauniaisten ohi ja siirtymä niille on nopea. 

Julkiset palvelut Kauniaisissa ovat kattavat. Eli täältä löytyy kaikki se, mitä kaupungista kuuluukin löytyä. Kouluja ja päiväkoteja on tarjolla tasapuolisesti suomen- ja ruotsinkielisille lapsille. Kaupungista löytyvät omat ala-asteet, ylä-asteet ja lukiot molemmille kieliryhmille, joten kauniaislainen lapsi voi käydä koko kouluajan ylioppilaaksi asti kotikaupungissa. 

Kauniaisten terveysasema palvelee keskeisellä paikalla. Kauniainen on pitänyt huolta terveyspalveluista itse, mutta maakuntauudistuksen myötä terveyspalveluiden vetovastuu on siirtymässä maakunnille. 

Koulut Kauniaisissa

Kauniaisten lapset opiskelevat näissä kouluissa

 • Mäntymäen koulu (suomenkielinen peruskoulu)
 • Granhultsskolan (ruotsinkielinen peruskoulu)
 • Kasavuoren koulu (suomenkielinen yläaste)
 • Hagelstamska skolan (ruotsinkielinen yläaste)
 • Kauniaisten lukio (suomenkielinen)
 • Gymnasiet Grankulla samskolan (ruotsinkielinen)

Päiväkodit Kauniaisissa

Kauniaisten lapset ovat päivähoidossa ja varhaiskasvatuksen piirissä näissä päiväkodeissa. 

 • Heikelintien päiväkoti
 • Metsämajan päiväkoti
 • Kasavuoren päiväkoti
 • Sansinpellon päiväkoti
 • Päiväkoti Grankotten
 • Kauniaisten Ankkalampi - Duckies
 • Daghemmet Lyan
 • Folkhälsans barnträdgård
 • Päiväkoti Pikku Akatemia

Kauniaisten kaupungin kehitys

Tänä päivänä Kauniainen on pieni, mutta monipuolinen ja monin tavoin omaleimainen kaupunki. Asuntoja sieltä löytyy monenlaisia, joskin painopiste on pientaloissa ja hieman keskimääräistä suuremmissa asunnoissa. Neliöhinnoiltaan Kauniainen näyttää kohtuulliselta - mutta suuret asunnot ovat myös kalliita. 

Viime aikoina Kauniaisissa on rakennettu lisää ja kaupunkiin on muuttanut uusia asukkaita. 10 000 asukkaan rajapyykki ohitettiin vuoden 2020 lopulla. 

Mihin suuntaan Kauniainen kehittyy ja mikä tuota kehitystä ajaa? 

Puutarhakaupunkia ja MAL-sopimuksia

Kauniaisten kehitystä ymmärtääkseen on hyvä tiedostaa kaupungin ja sen asukkaiden tahtotila: kaupunkikuvaa kuvataan pientalovaltaisena, luonnonläheisenä puutarha- ja huvilakaupunkina. Kauniaislaisten keskuudessa on hyvin suuri tahto säilyttää kaupunki sellaisena. 

Samalla Kauniainen on sitoutunut, yhdessä muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien ja valtion kanssa, kehittämään koko alueen maankäyttöä, asumista ja liikennejrjestelmää. Sitä varten vuoden 2020 lopulla allekirjoitettiin Helsingin seudun kuntien kesken vuoteen 2031 ulottuva MAL-sopimus. (Maankäyttö, Asuminen, Liikenne) Sopimus ohjaa myös Kauniaisia sitoutumaan kasvuun ja lisärakentamiseen. Kaupungin tavoitteena onkin säilyttää Kauniaisten elinvoimaisuus ja rakentaa hallittua kasvua. Väestönkasvun tavoite on 12 000 asukasta vuoteen 2040 mennessä. Suunnitelmissa mainitaan myös asuntotarjonnan monipuolistaminen. 

Maltillista lisärakentamista ja hallittua kasvua

Edellisen 10 vuoden aikana (vuoteen 2021 mennessä) Kauniaisissa on tapahtunut paljon kehitystä aivan keskustassa. Kauppakeskusta on laajennettu ja sen ympäristöön on rakennettu uusia kerrostaloja, erityisesti kauppakeskuksen ja kirjaston väliselle alueelle. 

Keskustan läheinen Thurmaninpuisto on uudistunut ja joukkoliikenteen tueksi on rakennettu suuri liityntäpysäköintipaikka rautatieasemaa vastapäätä. 

Uusinta kerrostalorakentamista edustavat asuintalot Koivuhovissa, aivan juna-aseman vieressä ja Bredantien varrella. 

Kaupunki halutaan pitää “luonnonläheisenä ja puutarhamaisena”. Keskusta on uudistettu ja sinne on syntynyt paljon palveluja. Mikä kehitysaskel on seuraavana vuorossa?

Katsaus Kauniaisten kaavoitussuunnitelmiin kertoo, että hallittua kasvua haetaan yksittäisillä hankkeilla jo rakennettujen alueiden tuntumassa. Kasavuoren metsiin tai huvilakaupungin ydinalueeseen Gallträsk-järven ympäristössä kaupunki ei ole kajoamassa - joten nuo erityispiirteet tulevat säilymään jatkossakin. 

Uutta asuinrakentamista kaupunki suunnittelee joko reuna-alueille tai rakentamattomiin paikkoihin, jotka eivät ole aivan tiiviiden pientaloalueiden kyljessä: Kauniaisten pohjoisreunaan, Vanhan Turuntien toiselle puolen Tammikummun alueelle, Raamattuopiston viereen, nykyisen paloaseman tontille ja nykyisen kaupungintalon tontille. 

Villa Valmogård Kauniaisissa

Kauniainen haluaa säilyttää väljän puutarha- ja huvilakaupunkimaisen ympäristön. Kuvassa kaupungin käytössä oleva Villa Valmogård.

Kaupungintalon alueen muuttaminen asuinkäyttöön on kenties kiinnostavin Kauniaisten tulevista rakennushankkeista. Kaupungintalon tontille suunnitellaan asuinrakentamista - ja asuintaloksi on ehdotettu pitkää ja kiemurtelevaa “käärmetaloa”. Se suunnitelma on herättänyt suuria tunteita kaupunkilaisten keskuudessa ja nähtäväksi jää, minkälainen rakennus paikalle aikanaan nousee. 

Kauniainen on siis sitoutunut “hallittuun kasvuun”. Uusien asuinrakennusten lisäksi yhtenä haasteena ja tavoitteena on asukkaiden ikärakenteen monipuolistaminen: kaupunkiin tarvitaan työikäisiä asukkaita. Heitä Kauniainen on houkutellut esimerkiksi maan alhaisimmalla kunnallisveroprosentilla, joka on edelleen 17 %. 

Paineita kaupungin taloudelle asettaa voimaan tuleva soteuudistus: koska kaupungin ei enää tarvitse järjestää terveyspalveluja itse (minkä Kauniainen on tehnyt tehokkaasti) joutuu se luovuttamaan osan kunnallisverotuloistaan “yhteiseen kassaan” maakunnan vastuulle siirtyvien terveyspalveluiden järjestämiseksi. 

Lyhyesti: Kauniainen on sitoutunut maltilliseen kasvuun ja on nykyisellään houkutteleva ja elinvoimainen. Sen on kuitenkin tehtävä entistä enemmän töitä vetovoimansa eteen, koska laadukkaat terveyspalvelut siirtyvät pois sen vastuulta. (Toki sama koskee muitakin kaupunkeja.) 

Kauniaisten keskusta

Vanhaa ja uutta rakennuskantaa Kauniaisten keskustassa

Kasvattaako kaupunkirata asuntojen arvoa Kauniaisissa?

Yksittäisistä alueellisita hankkeista kiinnostavin, ja kenties parhaiten kauniaislaisten asuntojen arvoon vaikuttava asia on Espoon kaupunkirata. Kaupunkirata Helsingistä Leppävaaraan valmistui jo 2001. Sen jatkamista Espoon keskukseen tai jopa Kauklahteen asti on suunniteltu siitä lähtien.

Kauniaisten kaupunginvaltuusto hyväksyi ratahankkeen marraskuussa 2020. Suunnitelman mukaan kaupunkirata toisi itse radan lisäksi Kauniaisiin uusia liityntäpysäköintitiloja, alikulkuja ja rataa seuraavan pyöräilybaanan. 

Itse kaupunkirata sujuvoittaa junaliikennettä Espoon, Kauniaisten ja Helsingin välillä huomattavasti. Nykyisellään lähijunien vuoroväliä ei juuri voi lisätä ja kaksiraiteisen radan jakaminen ohi porhaltavien Turun pikäjunien kanssa tekee junavuoroista alttiita myöhästymisille. Toteutuessaan tämänhetkisen suunnitelman mukaan 2028 kaupunkirata parantaa julkisen liikenteen yhteyksiä selvästi: matka Helsinkiin nopeutuu useilla minuuteilla. Se on omiaan kasvattamaan asuntojenkin arvoa Kauniaisissa, erityisesti juna-asemien läheisyydessä!

Lähteet: Tilastokeskus, Kauniaisten kaupunki, Kaunis Grani

Haluaisitko jutella enemmän asuntomarkkinoista Kauniaisissa? Jätä yhteystietosi!