Ilmakuva Hyväntoivonpuistosta Jätkäsaaressa

Jätkäsaari on Helsingin uusimpia kaupunginosia ja varsin erikoislaatuinen lajissaan. Vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä siellä oli pelkästään satama, eikä juuri mitään muuta. Tällä hetkellä, vuoden 2021 alussa, Jätkäsaaressa asuu jo yli 10 000 helsinkiläistä. Se on siis asukasluvultaan suurempi kuin esimerkiksi Kauniaisten kaupunki. Helsingin kaupungin mukaan vuonna 2030 Jätkäsaari olisi koti noin 20 000 asukkaalle. Jo nyt Jätkäsaaressa on paljon uutta, kiinnostavaa ja kodikasta kaupunkia. Jätkäsaaren asuntomarkkinakin on herännyt henkiin: viime vuosina myös ns. vanhojen asuntojen kauppa on lähtenyt käyntiin vilkkaan uudisrakentamisen ohella. 

Sisällys

Asunnot ja taloudet Jätkäsaaressa
Asuntokauppa Jätkäsaaressa
Jätkäsaaren palvelut ja ympäristö
Kuvia Jätkäsaaresta

 

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Jätkäsaaressa. Ota yhteyttä jos haluat jutella asuntomarkkinoista ja asunnon myynnistä Jätkäsaaressa!

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Asunnot ja taloudet Jätkäsaaressa

Helsingin kaupunki kertoo Jätkäsaaren asukasluvun olevan vuoden 2021 alussa jo yli 10 000. Tilastokeskuksen uusimmat luvut ovat vuodelta 2018 ja silloin asukkaita oli vielä alle 7 000. Asukasmäärän kasvu ei ole ihme, rakennetaanhan alueelle jatkuvasti lisää asuntoja. 

Vuonna 2018 jätkäsaarelaisten keski-ikä oli 32 vuotta, eli asukkaat ovat keskimäärin nuorempia kuin monessa muussa kaupunginosassa. Vuoden 2018 tilastoissa Jätkäsaaren asukkaista vain satakunta oli yli 75-vuotiaita. Iäkkäämpi väki asuu usein vanhoissa kaupunginosissa ja toisaalta Jätkäsaaressa on myös opiskelija-asuntoja. 

Vuoden 2018 tilastojen mukaan Jätkäsaaressa oli hieman alle 4 000 tilastoa. Helsingin kaupungin mukaan alueelle on valmistunut 2010-luvun aikana yhteensä n. 5 000 asuntoa ja tulevina vuosina tavoitteena on aloittaa 800 asunnon rakentaminen vuosittain kunnes alue on valmis vuoteen 2030 mennessä. Jätkäsaari siis kasvaa kovaa vauhtia ja julkaistut tilastot ovat hieman jäljessä nykyhetkeä. 

Jätkäsaaressa asunnot ovat keskimäärin 55 neliömetrin kokoisia. Alueen yleisin asuntotyyppi onkin kaksio, joita on asuntokannasta Helsingin kaupungin mukaan 40 %. Loput 60 % jakautuvat melkolailla puoliksi yksiöden ja kolmioiden kesken. Jätkäsaarelaisessa kotitaloudessa asuukin kutakuinkin kaksioon sopiva määrä ihmisiä, keskimäärin 1,9 henkeä.

 

Asuntokauppa Jätkäsaaressa herää eloon – näin käytettyjen asuntojen kauppa on kehittynyt

Asuntokaupassa puhutaan “käytetyistä asunnoista” silloin, kun myynnissä on asunto, jossa joku on jo asunut. Jätkäsaareen valmistuu ja siellä on myynniss paljon uudistuotantoa, eli vasta ensimmäisille asukkailleen myytäviä asuntoja. Nämä tiedot koskevat nimenomaan käytettyjen asuntojen markkinaa Jätkäsaaressa.

Ensimmäiset käytettyjen asuntojen kaupat Jätkäsaaressa tehtiin vuonna 2015. Mutta silloin kauppoja tehtiin vuodessa vain muutama. Vuonna 2016 kauppoja oli Tilastokeskuksen tilaston mukaan kymmenkunta. Vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä kauppoja oli tehty jo 45 kappaletta. (Tätä kirjoitettaessa 2020 viimeisen neljänneksen tilastoja ei ole vielä julkaistu.) 

Eli vuonna 2020 käytettyjen asuntojen kauppa Jätkäsaaressa otti aimo harppauksen aktiivisempaan suuntaan.

Kauppoja on tehty vielä sen verran vähän, että julkisista tilastoista ei löydy keskimääräisiä neliöhintoja. Mutta tällä hetkellä, vuoden 2021 alussa, Jätkäsaaressa julkisessa myynnissä Oikotie-palvelussa olevien asuntojen keskimääräinen neliöhinta pyyntihinnan perusteella on hieman alle 8 200 €. Siten Jätkäsaari sijoittuu Helsingin 5:n kalliimman kaupunginosan joukkoon. Esimerkiksi viereisessä Ruoholahdessa keskimääräinen neliöhinta vuoden 2020 kolmannella kvartaalilla oli 8 300 €. (Samaan aikaan kalliimmat kaupunginosat olivat Eira, Kaartinkaupunki, Kaivopuisto ja Punavuori.) 

 

Jätkäsaaren palvelut, ympäristö ja kehitys

Jätkäsaari on Helsingissä ja koko Suomessa harvinainen kaupunginosa. Jätkäsaaren asukas voi lähteä suoraan ulkomaille omasta naapurustostaan! Jätkäsaaressa sijaitseva Länsisatama on nimittäin maailman vilkkain matkustajasatama, josta pääsee laivalla tietenkin Tallinnaan, mutta myös Pietariin. 

Koska Jätkäsaaresta kaavaillaan asukasluvultaan keskimääräisen pienemmän kaupungin kokoista kaupunginosaa, on siellä oltava hyvät palvelut. Ja niin onkin. Ruokakauppoja on muutama eri puolilla aluetta: K-market ja Alepa Välimerenkadulla, lähempänä Ruoholahtea ja Lidl keskemmällä, Länsisatamankadulla. Ravintoloita ja kahviloita löytyy tällä hetkellä eniten myös Tyynenmerenkadun (Länsisatamaan johtava katu) ja Välimerenkadun varrelta. Kauppaa käydään myös aivan erityisesti Verkkokauppa.comin tavaratalossa Tyynenmerenkadulla. Monikerroksinen elektroniikkaa ja paljon muuta kauppaava tavaratalo vetää asiakkaita puoleensa Jätkäsaareen ympäri pääkaupunkiseudun.

Vaikka Jätkäsaari on monin tavoin vilkas, onhan siellä maailman vilkkain matkustajasatama ja suuri tavaratalo, uudet asuinalueet pyrkivät myös rauhallisuuteen. 

Hyväntoivonpuisto on Jätkäsaaren sydän

Jätkäsaarta halkoo alueen läpi kiemurteleva Hyväntoivonpuisto - puisto, joka toimii ikäänkuin lukuisten korttelien sisäpihana. Puiston läpi kulkee vain kevyenliikenteenväylä, muutoin siellä on paljon tilaa oleskella erillään sataman ja alueen valtaväylien liikenteestä. Kun alue on kokonaan valmis, puistomaisia alueita tulee olemaan esimerkiksi myös Jätkäsaaren eteläisen reunan rannoilla.

Jätkäsaaressa on oma liikuntapuisto, aivan Länsisataman terminaalin ja Verkkokauppa.comin vieressä. Sieltä löytyy tekonurmella varustettu kuplahalli, tekonurmi ulkona ja betonista valmistettu skeittipuisto. Lisää liikuntatilaa löytyy esimerkiksi Selkämerenpuistosta, Ruoholahden puoleiselta reunalta. Puisto sisältää jalkapallokentän ja sitä reunustavan juoksuradan. 

Tällä hetkellä Jätkäsaaressa rakennetaan vielä paljon, ja tullaan rakentamaan vielä vuosia eteenpäin. Mutta alueen sydän, Hyväntoivonpuiston ympäristö, alkaa olla jo melko valmista ja miellyttävää aluetta. 

Jätkäsaari, uusi raitiovaunukaupunginosa

Joukkoliikenteen osalta Jätkäsaarta palvelevat parhaiten raitiovaunut. Linja 7 kulkee nykyisellään keskustasta Kampin kautta Länsiterminaalille ja linja 9 muuten samaa reittiä, mutta kääntyy alueen keskelle, Välimerenkadulle. Lisäksi linja 8 kulkee Töölön suunnasta Ruoholahden kautta alueen keskelle. 

Ratikkareitit muuttuvat toukokuussa 2021: Silloin raitiovaunuille aukeaa uusi ympyräreitti uutta Atlantinsiltaa pitkin. Silloin nykyisin päätepysäkeille jäävät ratikat kiertävät ympyrää takaisin kohti keskustaa. 

Jätkäsaaren liikennejärjestelyissä suurin “kuuma peruna” tulevina vuosina on Länsisataman liikenteen järjestäminen. Helsingin kaupunki on kaavaillut esimerkiksi uutta siltaa, joka nopeuttaisi liikennevirtaa satamasta kohti Länsiväylää. Toisena vaihtoehtona on esitetty tunnelia. Tällä hetkellä (tammikuu 2021) päätöksiä rakennustöihin ryhtymisestä ei vielä ole tehty. 

Ainutlaatuisia rakennushankkeita

Jätkäsaaresta löytyy useita ainutlaatuisia rakennushankkeita, joko valmiita tai tällä hetkellä vielä suunnitteluvaiheessa olevia. Näkyvin niistä lienee hotelli Clarion, joka avattiin vuonna 2016. Aivan Clarionin viereen on vuoden 2020 lopulla valmistunut puusta rakennettu kortteli Wood City, jossa sijaitsee mm. peliyhtiö Supercellin uusi pääkonttori. 

Kolmas merkittävä hanke on “Jätkäsaaren Bunkkerin”, eli Verkkokauppa.comin vieressä sjaitsevan entisen sataman varastorakennuksen muuttaminen uimahalliksi, liikuntatiloiksi ja asunnoiksi. Muuten modernin Jätkäsaaren rakennuskannan keskellä ehtaa betonibrutalismia edustava Bunkkeri erottuu joukosta, mutta suunnitelmien mukaan se on saamassa todellisen kasvojenkohotuksen niin sisältä kuin ulkoa. 

Jätkäsaaressa on tapahtunut viime vuosina paljon, mutta paljon rakennustyötä on vielä edessä. Kun uusi kaupunginosa kasvaa, tulee vilkastumaan myös asuntokauppa. Vuosi 2020 on hyvä merkki myös käytettyjen asuntojen markkinan heräämisestä eloon Jätkäsaaressa! 

Kuvia Jätkäsaaresta

Clarion -hotelli Jätkäsaaressa

Clarion -hotelli Jätkäsaaren pohjoisosassa on yksi Helsingin uusista maamerkeistä

 

Marjut Uusmäe, kuvia Helsingistä, Jätkäsaari

Jätkäsaaren erikoisuuksia: Ilmavoimien vanha hävittäjä Verkkokauppa.comin tavaratalon katolla

 

Valmista ja rakenteilla olevaa kaupunkia Jätkäsaaressa

Valmista ja rakenteilla olevaa kaupunkia Jätkäsaaressa, lähellä Länsisatamaa

 

Ilmakuva Hyväntoivonpuistosta Jätkäsaaressa

Ilmakuva Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistosta

 

Wood City Jätkäsaaressa Helsingissä

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva Wood City-kortteli, jossa on esimerkiksi Supercellin pääkonttori

 

Jätkäsaari

Panoraamakuva Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistosta kohti Länsisatamaa

 

Lähteet: Tilastokeskus, Helsingin kaupunki

Haluaisitko jutella enemmän asuntomarkkinoista Jätkäsaaressa? Jätä yhteystietosi.