Havukoski on perinteinen lähiö Vantaalla, joka tarjoaa edullisia asuntoja kätevän junamatkan päässä Tikkurilasta ja Helsingistä. Yhdessä Koivukylän kaupunginosan kanssa Havukosken postinumeroalueella (01360) asuu noin 12 000 ihmistä. Havukosken asuntojen neliöhinnat ovat 10 vuoden aikana jopa laskeneet, joten alueelta voi saada oman kodin hyvinkin edullisesti.

Sisällys

Kokemuksia Havukoskesta
Asunnot ja taloudet Havukoskella
Havukosken asuntojen hintakehitys
Havukosken palvelut ja ympäristö
Havukosken alueen kehitys
Myytävät asunnot Havukoskella

 

Hei, olen Marjut Uusmäe Roof Groupilta! Hoidan asuntokauppoja täällä Havukoskella.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Havukosken kerrostalot kätkevät sisäänsä helmiä: näin persoonallisesti, kodikkaasti ja nykyaikaisesti on remontoitu myynnissä oleva kaksio osoitteessa Rasinrinne 3-5

Kokemuksia Havukoskesta

Tämän tekstin tarkoitus on antaa “optimistisen realistinen” kuva Havukoskesta sellaisena kuin se on. Havukoski on tuhansien ihmisten koti ja tarjoaa edullista asumista monille, jotka haluavat elää hyvää elämää ja nauttia kotiseudustaan. 

On yleisesti tiedossa, että Havukoskella on maine “ongelmalähiönä”. Tässä tekstissä ei perehdytä siihen pitääkö se paikkansa, vaan keskitytään siihen mikä tekee alueesta asumisen arvoisen, mitä omistusasuntoa alueelta etsivä voi siltä odottaa (asuntojen hinnat Havukoskella) ja kuinka Vantaan kaupunki aikoo aluetta kehittää tulevina vuosina. 

On kuitenkin hyvä kurkistaa ihmisten arkeen Havukoskella ja katsoa mitä asukkaat kotiseudustaan kertovat. Siksi ohessa on kokoelma havukoskelaisten kommentteja, jotka kuvaavat fiiliksiä asumisesta siellä.

“Ei mikään Beverly Hills mutta ehkä mainettaan parempi kuitenkin.”

“Omistusasuntotaloissa ollaan asuttu, eikä koskaan mitään rauhattomuutta. Asemalla ei tule käytyä kovin usein, joten en osaa ottaa kantaa sen rauhattomuuteen. Harrastuksia lapsille ja hyvä koulu ja päiväkoti. Halpaa asumista, ihan tavallisia perheitä.”

“Vanhaa asuntokantaa, joihin moneen tulossa putkiremontti. Kannattaa huomioida hinnassa, jos"meinaa ostaa alueelta asunnon."

"Ihan ok alue. Itse käyn siellä kerran kuussa kaverin luona. Hän tykkää asua siellä. 1970 luvulla rakennettuja kerrostaloja paljon.”

“Erittäin mukava asua, lähes yhteisöllistä ja yllättävän rauhallista. Ei kannata ottaa tosissaan kieli poskessa kirjoittajia.”

Havukoskelta tuntuu olevan monenlaista kokemusta etenkin männävuosina, mutta omani ovat olleet viimeisen vuoden aikana ihan positiivisia. Päiväkotejahan alueella tulee vastaan vähän väliä, nuoria alueella on paljon eli koulujakin ainakin kaksi, julkisilla pääsee kulkemaan helposti, isot kaupat ovat kaikki lähellä. Vähän parempia liikuntasaleja olen kaipaillut, muuuten jees.”

Asunnot ja taloudet Havukoskella

Havukosken asukkaat jakautuvat noin 6 300 kotitalouteen koko Havukoski-Koivukylän postinumeroalueella. (01360) Keskimääräisessä alueen kotitaloudessa asuu 1,9 henkilöä ja he asuvat n. 64 neliön kokoisessa asunnossa. Hieman yli puolet alueen asukkaista asuu vuokralla. 

Asukkaiden keski-ikä Havukoskella on 40 vuotta eli valtaosa alueen asukkaista on aktiivi- ja työikäisiä. Asukkaiden keskimääräinen kuukausitulo on noin 1 800 € kuukaudessa.  Eläkeikäisiä, eli yli 65-vuotiaita, alueen yli 12 000 asukkaasta on n. 17 %. Havukosken reilussa 6 000 kotitaloudessa asuu yhteensä noin 2 200 alle 18-vuotiasta. Valtaosassa niistä kotitalouksista lapset ovat tällä hetkellä 7-15 -vuotiaita koululaisia. 

Havukosken asuntojen hintakehitys

Havukoski on pääkaupunkiseudun asuinalueiden joukossa harvinaisuus. Kymmenessä vuodessa asuntojen keskimääräinen neliöhinta siellä on laskenut. Vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä keskimääräinen neliöhinta oli 2061 €, eli muutaman kympin kymmenen vuoden takaista matalampi. Vuoden 2014 tasosta laskua on useampi satanen. 

Yksi syy edulliseen hintatasoon on rakennusten ikä. Havukosken kerrostalot ovat tyypillistä lähiörakentamista ja 70-luvun tuotantoa. Putkiremontit alkavat olla ajankohtaisia monissa yhtiöissä. 

Kaikkien Vantaan 31. kaupunginosan joukosta Havukoski on neliöhinnaltaan kolmanneksi edullisin. Sitä matalampi neliöhinta on vain Päiväkummussa ja Vapaalassa. 

Edulliset ja käytännössä paikallaan polkeneet neliöhinnat ovat myös mahdollisuus: Havukoskella tavallisen palkansaajan on mahdollista saada itselleen omistusasunto kohtuullisella hinnalla. Esimerkiksi vantaalaisille ensiasunnonostajille Havukoski voi olla varteenotettava vaihtoehto. 

Havukosken palvelut ja ympäristö

Havukosken palvelut keskittyvät Koivukylän aseman ympäristöön. Koivukylän vanhalta ostarilta löytyy esimerkiksi Lidl, R-kioski, kahvila ja pizzeria. Lisää palveluja löytyy radan toiselta puolelta, Koivukylän puolelta. Siellä ovat suuremmat kaupat: K-Citymarket Koivukylä ja Koivukylän S-market oheispalveluineen, joihin kuuluu esimerkiksi apteekki. Keskemmältä Havukosken tiivistä kerrostaloaluetta löytyy vielä Alepa ja toinen R-kioski. 

Ulkoilumaastoja ja harrastuspaikkoja löytyy alueen reunoilta ja keskeltä. Kerrostaloalueiden välisessä “laaksossa” on esimerkiksi Rautkallion leikkipaikka, hiekkakenttä ja jalkapallokenttä. Kerrostalojen välisiltä, puistoiksi merkityiltä alueilta löytyy vielä lisää leikkipaikkoja lapsiperheille. 

Idässä Havukosken aluee rajautuu Keravanjokeen, jonka varrelta löytyy mielenkiintoisia paikkoja alueen asukkaiden iloksi. Peijaksentien pohjoispuolella on Tapionrannan uimapaikka ja Peijaksentien ja Koivukylänväylän välimaastosta löytyvät Havukosken myllyn rauniot. Itse asiassa Keravanjoen ympäristö Havukosken lähistöllä on Vantaan merkittävimpiä kulttuuriympäristöjä!

Havukosken koulut

Havukoskelta löytyy useita kouluja:

Alueen lukiolaisille lähimmät opinahjot ovat Lumon lukio Korsossa ja Tikkurilan lukio. 

Havukosken päiväkodit

Päiväkoteja Havukoskella tai sen välittömässä läheisyydessä on yhteensä kymmenkunta. Suuri osa niistä on Vantaan kaupungin päiväkoteja, mutta joukossa on myös esimerkiksi Pilke päiväkotien Päiväkoti Illusia ja Rautpihan avoin päiväkoti. 

Havukosken alueen kehitys

Havukosken kehitys käynnistettiin 70-luvulla, jolloin alue oli vielä käytännössä asumatonta. Nykyisinkin Havukoskea hallitsevat tuon ajan tyypillistä lähiörakentamista edustavat kerrostalot. Ne ovat pitkälti putkiremontti-iässä ja paljon linjasaneerauksia onkin luvassa lähivuosina. 

Konkreettisimmat hankkeet vuoden 2020 lopulla ovat Tarhapuiston ja Piippilakin alueen rakentaminen. Tarhapuistoon, keskelle Havukosken asuinaluetta halutaan rakentaa asuintaloja. Myös Piippilakin alueelle, Koivukylänväylän varrelle, joka on ollut peltoaluetta, suunnitellaan asuntoja yli 400 asukkaalle. Tarkoitus on rakentaa tiivis ja matala asuinalue monipuolistamaan Havukosken asuntotarjontaa. 

Vantaan kaupunki haluaa myös kehittää Koivukylän aluetta, jolloin työn alle tulee myös Koivutorin, eli Koivukylän “vanhan ostarin” alue. Samalla suunnitellaan Kytötien itäpuolisen alueen, eli Havukosken kerrostalojen ydinalueen kehitystä. Suunnitteilla on täydennysrakentamista, mikä voi tarkoittaa uusien rakennusten rakentamista tyhjille paikoille, nykyisten rakennusten korvaamista uusilla tai nykyisten korjaamista entistä ehommiksi. 

Koivukylän ja Havukosken kaavarunkotyön teemoihin kuuluvat myös kaupunkikuva ja -rakenne, palvelut ja työpaikat, liikenne ja viheralueet. 

Kaavarunko on suunnitelma, jolla ohjataan laajemman alueen suunnittelua. Se ei vielä sisällä konkreettisia suunnitelmia ja aikatauluja rakennus- ja kehitysprojekteille. Koivukylän kaavarunko on ollut Vantaan kaupungin työlistalla vuonna 2020. 

Lähteet: Tilastokeskus, Vantaan kaupunki, Sanoma Media Finland Oy

Haluaisitko jutella enemmän asuntomarkkinoista Havukoskella? Jätä yhteystietosi.

Myytävät asunnot Havukoskella

Kaksio, Rasinrinne 3-5

  • Velaton hinta: 125 900 €
  • Neliöt: 59 m2
  • Kerros: 6
  • Rakennusvuosi: 1974
  • Kunto: hyvä

Tässä kodissa on iso olohuone, yksi makuuhuone, keittiö, eteinen, vaatehuone, tilava kylpyhuone ja lasitettu parveke. Näkymät makuuhuoneesta ja parvekkeelta ovat lounaaseen, keittiöstä ja olohuoneesta koilliseen. Asunto on remontoitu nykyiseen asuunsa vuonna 2008. Asunto sijaitsee Vantaan Havukoskella, lähellä palveluita, päiväkoteja, kouluja, hyvien ulkoilumaastojen läheisyydessä. Juna-asemalle on noin 8 minuutin kävelymatka. Yhtiöjärjestyksen mukaan 2h+k+kh+parv.

Katso tarkemmat tiedot Etuovesta.