Tilastokeskus julkaisi hiljattain, vuoden 2021 alussa, edellisen vuoden viimeisen vuosineljänneksen asuntokaupan tilastot. Koossa on nyt vuosikymmenen verran tietoa käytettyjen osakeasuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehityksestä kaikilla Suomen postinumeroalueilla. 

Miltä kehitys näytti Espoossa? Millä alueilla neliöhinta nousi eniten – ja miksi? Katsotaan, mitä data näyttää. 

Hei, olen asuntomyyjä Marjut Uusmäe. Pidän huolta asuntokauppojen onnistumisesta täällä Espoossa.

Aktiivisuus, avoimuus ja tarkkuus kuvaavat työtapojani ja kaikin puolin onnistunut, sujuva kaupankäynti on minulle kunnia-asia. Luonnollisesti noudatan hyvän välitystavan periaatteita. Palvelen sinua luottamuksellisesti kaikissa asuntokaupan käänteissä. 

Ota yhteyttä:
0406807717
marjut.uusmae@roofgroup.fi

Neliöhinta Tapiolassa - suurin nousu 10 vuoden aikana

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Tapiolassa 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Tapiolassa 2010-2020

Tapiola (02100) johtaa Espoon neliöhintojen kehitystä selvästi. Keskimääräinen neliöhinta siellä oli yli 5 900 € vuonna 2020. (Vuosineljännesten keskiarvo.)  Kasvua vuodesta 2010 oli yli 2 200 € ja 60 %. Myös asuntokauppojen määrä on kasvanut selvästi. 10 vuoden aikana Tapiolaan onkin valmistunut lisää asuntoja, jotka päätyvät markkinoille uudelleen myyntiin aikanaan. 

Mikä Tapiolan kehitystä ajaa? 

Tapiola on Espoon vanhinta kaupunkialuetta ja nykyisin se on keskellä suurta muutosta. Tapiolan keskustaan ja sen ympärille on rakennettu ja tätä kirjoitettaessa ollaan yhä rakentamassa runsaasti uusia asuintaloja. Kaupunkirakenne tiivistyy myös Tapiolan, Otsolahden ja Keilaniemen välillä, sekä lännessä Tapiolan ja Niittykummun välilä. 

Tapiolassa myös palvelu pelaa: uusi kauppakeskus Ainoa on valmistunut ja asukasmäärän kasvaessa lähipalvelut pysyvät, kuten ennenkin. 

Etelä-Espoon kehitystä ajaa tietenkin myös Länsimetro: Tapiolasta pääsee Helsinkiin ja muualle Etelä-Espooseen nykyisin Metrolla ja se sitoo Tapiolan entistä tiukemmin muuhun pääkaupunkiseutuun. 

Etelä-Espoo, eli Länsimetron ja Länsiväylän ympäristö, on kaupungin kehityksen painopisteessä. Espoo tavoittelee 300 000 asukkaan asukaslukua vuoteen 2030 mennessä. Tapiolan ympäristöllä on siinä iso rooli. Neliöhinnan kehitys heijastelee tätä kaupungistumista jo nyt. 

Taskumattitalot Tapiolassa

Kuuluisat Taskumattitalot Tapiolassa

 

Otsolahden neliöhinta harppasi 2020 lopussa  

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Otsolahdessa 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Otsolahdessa 2010-2020

Neliöhintojen kasvuvauhdissa kakkossija menee Tapiolan naapuriin Otsolahdelle. (02110) Otsolahdella neliöstä maksettiin vuonna 2020 keskimäärin yli 5 500 euroa. Kasvua vuoteen 2010 oli 51 %. Vuonna 2020 neliöhinta otti aimo harppauksen ylöspäin, mutta kauppojen määrä väheni. Koronavuonna 2020 ja sen jälkeenkin pääkaupunkiseudulla on asuntokaupassa selkeät myyjän markkinat. Halutuilla alueilla kysyntää on, mutta tarjontaa ei niinkään. Siispä neliöhinta nousee.

Syyt Otsolahden nousuun ovat pitkälti samoja kuin Tapiolassakin. Tapiolan kasvu heijastuu naapuriinkin. Otsolahdesta on myös kohtuullinen matka Länsimetrolle – joko Tapiolan tai Keilaniemen asemille. 

Myös Otsolahden toisella puolella tapahtuu: Kehä 1 on laitettu tunneliin Otsolahden ja Keilaniemen välillä. Tunnelin kannelle tulee viheraluetta ja myöhemmin myös uusia asuntoja. Kaupunkirakenne tiivistyy Espoon tavoitteiden mukaisesti Keileniemen, Otsolahden ja Tapiolan ympärillä. Kaupungistuminen nostaa neliöhintaa - Otsolahtikin kuuluu Espoon kasvavaan ydinalueeseen. 

Kehä1 tunnelin kansi kuvattuna Keilaniemen suunnasta keväällä 2020

Keilaniemen ja Otsolahden välisssä sijaitsevan Kehä1:n tunnelin kansi kevyen liikenteen väylineen ja rakenteilla olevine viheralueineen kuvattuna Keilaniemen suunnasta keväällä 2020

 

Länsikorkee-Suvikummussa neliöhinta ja kauppojen määrä kasvoivat vuosikymmenen lopussa

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Länsikorkee-Suvikummussa 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Länsikorkee-Suvikummussa 2010-2020

Espoon eniten kasvaneet neliöhinnat löytyvät pitkälti Länsimetron varrelta Etelä-Espoosta, mutta aivan erityisesti Tapiolan ympäristöstä. Tapiolan ja Otsolahden jälkeen eniten keskimääräinen neliöhinta on noussut Länsikorkee-Suvikummun alueella.

Neliöhinta on noussut vuoden 2010 keskiarvosta lähes 1 700 € ja 48 %. Vuosi 2020 toi alueelle selvän neliöhintojen harppauksen, myös asuntokauppoja tehtiin silloin paljon verrattuna edeltäviin vuosiiin. 

Kaupunirakenne tiivistyy myös Tapiolan, Suvikummun ja Niittykummun välillä. Niin Länsikorkeen alueelta Merituulentien pohjoispuolelta, kuin myös Suvikummusta sen eteläpuolelta on lyhyt matka Urheilupuiston metroasemalle. Ja tietenkin Tapiolan palveluiden ääreen. 

Urheilupuiston ja Länsikorkeen välimaastoon on myös luvassa uusia asuntoja ja myös esimerkiksi uusi koulu. Urheilupuiston metroaseman ympäristö on jo aiemmin saanut uusia asuintaloja.

 

Niittykummussa neliöhinta oli tasaisessa kasvussa koko vuosikymmenen

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Niittykummussa 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Niittykummussa 2010-2020

Niittykumpu on edellisten alueiden jälkeen viimeinen, jossa neliöhinnan nousu 10 vuoden aikana ylittää 1 000 €. Niittykummussa neliöhinta on noussut yli 1 100 € vuoden 2010 keskiarvosta. Prosenteissa kasvua tuli 33 %. 

Niittykumpukin on keskellä Espoon kehityksen ydintä: Länsimetron ja Länsiväylän varrella. Niittykummussa on oma metroasema, jonka ympäristöön on jo valmistunut runsaasti asuintaloja ja kauppakeskus. Niittykumpua koristaa yksi Espoon näkyvimmistä maamerkeistä: asuintornitalo Niittyhuippu. 

Myös Niittykumpu kaupungistuu edelleen: esimerkiksi entisen Outokummun pääkonttorin paikalle, lähelle metroasemaa on luvassa uusia asuintaloja. 

Tornitalo Niittyhuippu ja metroaseman ympäristöä Niittykummussa

Tornitalo Niittyhuippu ja metroaseman ympäristöä Niittykummussa

Neliöhinnat Haukilahdessa - tasaista kasvua vuosien ajan

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Haukilahdessa 2010-2020

Asuntojen neliöhinnan ja asuntokauppojen määrän kehitys Haukilahdessa 2010-2020

Euromääräisesti viidenneksi eniten, yli 980 € (28 %), neliöhinta on kasvanut Haukilahdessa. 

Haukilahti ei ole lähellä Länsimetron asemia, tosin matka Matinkylään sen palveluiden äärelle ja toisaalta Niittykumpuun metrolle ei ole valtavan pitkä. 

Espoon kaupunki kaavailee uutta täydennysrakentamista ja uutta ostoskeskusta Haukilahden “keskustaan”. Mutta ennen kaikkea Haukilahti on arvostettu kaupunginosa meren rannalla. Haukilahden rannassa ovat “meri-Espoon” parhaat virkistysalueet: uimaranta, Mellstenin kahvila, venesatama ja Espoon rantaraitti. Lähellä merenrantaa on paljon arvokkaita ja haluttuja asuntoja. 

 

 

Lähteet: Espoon kaupunki, Tilastokeskus, Länsiväylä

Haluatko jutella tarkemmin Espoon asuntomarkkinoista tai asuntosi myynnistä? Jätä yhteystietosi, otan yhteyttä pian.