Digitaalinen asuntokauppa säästää aikaa ja vaivaa. Nykyisin asuntokaupat voi hoitaa sujuvasti ja turvallisesti etänä. Enää ei tarvitse järjestellä kaikille osapuolille sopivaa tapaamisaikaa pankin tiloihin pahimmillaan viikkojen päähän. Lue miten digitaalinen asuntokauppa toimii!
Hei, olen asuntomyyjä Marjut Uusmäe. Pidän huolta asuntokauppojen onnistumisesta Helsingin seudulla.
Aktiivisuus, avoimuus ja tarkkuus kuvaavat työtapojani ja kaikin puolin onnistunut, sujuva kaupankäynti on minulle kunnia-asia. Luonnollisesti noudatan hyvän välitystavan periaatteita. Palvelen sinua luottamuksellisesti kaikissa asuntokaupan käänteissä.
Ota yhteyttä:
0406807717
marjut.uusmae@roofgroup.fi
Mitä digitaalinen asuntokauppa tarkoittaa
Digitaalinen asuntokauppa tarkoittaa sitä, että perinteistä kauppatilaisuutta pankin tiloissa ei enää tarvita. Kaupan molempien osapuolten tunnistautuminen ja kauppakirjan allekirjoitus tehdään DIAS-verkkopalvelussa. Siellä myös valtuutetaan pankki hoitamaan rahansiirrot, osakekirjojen siirtäminen ja muut taustalla tapahtuvat paperityöt.
Lyhyesti sanottuna tärkein asia digitaalisessa asuntokaupassa on osapuolten tunnistaminen: vahva tunnistautuminen on nyt mahdollista tehdä verkkopalvelussa. Kun kaupan ehdoista on sovittu, kasvotusten tapaamista ei enää tarvita, jotta kauppa olisi pätevä.
Mikä on DIAS
Digitaalisesta asuntokaupasta puhutaan usein DIASina tai DIAS-kauppana, mutta DIAS on myös Digitaalinen Asuntokauppa DIAS Oy. Se on digitaalisen asuntokaupan verkkopalvelun kehittänyt ja sitä ylläpitävä yritys.
Mitkä ovat digitaalisen asuntokaupan suurimmat hyödyt
Suurin hyöty asuntokaupan hoitamisesta digitaalisesti on ajansäästö ja helppous. Ostajan ja myyjän ei tarvitse olla samassa tilassa allekirjoittamassa kauppakirjoja. Se vapauttaa myös pankin ja kiinteistönvälittäjän hoitamaan taustatyöt joustavammin ja kaikki on valmista entistä helpommin ja nopeammin.
Lisää joustavuutta asuntokauppoihin saadaan tulevaisuudessa, kun digitaaliset osakekirjat yleistyvät. Silloin pankin työ nopeutuu entisestään kun fyysisiä osakekirjoja ei enää tarvitse siirrellä holvista toiseen.
Mistä tiedät voitko tehdä digitaaliset kaupat
DIAS-kaupat voi tehdä asunto-osakkeista ja nykyisin myös kiinteistöistä tietyin ehdoin. Kiinteistöjen DIAS-kaupoille on joukko ehtoja, joiden toteutuessa kaupat onnistuvat DIAS-järjestelmän kautta. Niistä voit lukea tarkemmin DIASin omalta sivustolta.
Kaupan osapuolilta digitaalinen asuntokauppa edellyttää pankkitunnuksia, jotta tunnistautuminen DIAS-verkkopalvelussa onnistuu. Siksi sekä ostajan että myyjän pankkien ja myyjän kiinteistönvälittäjän on oltava mukana DIAS-järjestelmässä.
Pankeista mukana ovat Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki ja Hypo.
Roof Group on mukana DIAS-järjestelmässä välitysliikkeenä, joten minä ja muut roofilaiset voimme hoitaa digitaalisia kauppoja.
Ovatko digitaaliset asuntokaupat turvallisia
Digitaalista asuntokauppaa voi pitää jopa perinteistä kauppatapaa turvallisempana, koska kaikista toimenpiteistä jää digitaalinen jälki. DIAS-järjestelmässä kaupan osapuolet pääsevät näkemään vain heille kuuluvia tietoja. DIAS on yhdessä pankkien, välitysliikkeiden ja valvontaviranomaisten kanssa rakennettu järjestelmä.
Vuonna 2020 alkaneen koronaepidemian aikana digitaaliset asuntokaupat ovat turvallisia myös virustaudin hillitsemisen kannalta. Jokainen voi hoitaa osuutensa kauppatapahtumasta kotoaan ja välttää kasvotusten tapaamista.
Miten prosessi etenee digitaalisessa asuntokaupassa
- Ensin ostaja ja myyjä sopivat kaupan ehdoista kiinteistönvälittäjän välityksellä.
- Kiinteistönvälittäjä käynnistää digitaalisen kaupan DIAS-verkkopalvelussa
- Ostajan ja myyjän pankit tarkastavat kaupan
- Ostaja ja myyjä kirjautuvat pankkitunnuksilla DIAS-verkkopalveluun ja allekirjoittavat kauppakirjat digitaalisesti
- Kun kauppakirja on allekirjoitettu pankit hoitavat rahaliikenteen, tarvittavat merkinnät ja osakekirjojen siirrot
- Kiinteistönvälittäjä hoitaa esimerkiksi varainsiirtoveroilmoituksen ja asiakirjojen toimittamisen isännöitsijälle
Mitä osakekirjoille tapahtuu digitaalisessa asuntokaupassa
Osapuolten ei tarvitse huolehtia osakekirjoista. Pankit tekevät osakekirjojen siirrot kun kaupat on tehty digitaalisesti.
Tulevaisuudessa myös osakekirjat digitalisoituvat vähitellen, eli paperisten osakekirjojen sijasta ne ovat merkintöjä Maanmittauslaitoksen Huoneistotietojärjestelmässä. Osakekirjojen digitalisoituminen nopeuttaa ja sujuvoittaa asuntokauppaa entisestään. Digitaalinen osakekirja ei voi kadota, eikä sen saapumista pankista toiseen tarvitse odotella.
Miten rahaliikenne hoituu digitaalisessa asuntokaupassa
Ostajan ja myyjän pankit hoitavat rahaliikenteen taustalla silloin, kun ne ovat hyväksyneet kauppaan liittyvät laina-asiat ja osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan DIAS-verkkopalvelussa.
Mikä on kiinteistönvälittäjän rooli dias-kaupoissa
Yksi digitaalisen asuntokaupan vaatimuksista on, että myyjän käyttämä välitysliike on mukana DIAS-järjestelmässä. Välittäjän täytyy käynnistää digitaalinen asuntokauppa välitysliikkeensä käyttämästä järjestelmästä. Välittäjä tekee myös esimerkiksi varainsiirtoveroilmoituksen ja huolehtii, että taloyhtiön isännöitsijä saa tarvittavat dokumentit.
Tuleeko digitaalisesta asuntokaupasta lisämaksuja ostajalle tai myyjälle
DIAS-verkkopalvelu on välitysliikkeiden työkalu ja ne saavat itse päättää miten tarjoavat digitaalisen asuntokaupan palvelua asiakkailleen ja miten se hinnoitellaan. Minä en veloita asiakkailta lisämaksuja DIAS-kaupoista.