Hei, olen asuntomyyjä Marjut Uusmäe. Pidän huolta asuntokauppojen onnistumisesta Helsingin seudulla.

Aktiivisuus, avoimuus ja tarkkuus kuvaavat työtapojani ja kaikin puolin onnistunut, sujuva kaupankäynti on minulle kunnia-asia. Luonnollisesti noudatan hyvän välitystavan periaatteita. Palvelen sinua luottamuksellisesti kaikissa asuntokaupan käänteissä. 

Ota yhteyttä:
0406807717
marjut.uusmae@roofgroup.fi

Huolestuttaako mahdollinen asunnon pakkomyynti, eli realisointi? Talousvaikeuksien koittaessa kodin ulosmittaus on aina viimeinen keino, mikäli tilanne pääsee niin pitkälle, että ulosotto ryhtyy myymään omaisuutta velkojen maksamiseksi. 

Kodin ulosmittaukseen ryhdytään viimeisenä, kuitenkin useimmilla meistä oma koti on arvokkain ja merkittävin omaisuus. Useimmiten pakkomyyntiin päädytään, kun ihmistä on kohdannut yllättävä elämänmuutos, kuten ero, työttömyys tai konkurssi – esimerkiksi vakavan talouskriisin seurauksena.

Virallisesti asunnon realisointi ja pakkomyynti siis tarkoittaa sitä, että ulosottomies on jo saanut toimeksiannon ja myynyt kaiken ensisijaisesti realisoitavan omaisuuden. 

Entä jos asunnon saisi kaupaksi jo ennen ulosottomiehen toimeksiantoa? Jos taloustilanne huolestuttaa ja pelkäät tilanteen kärjistymistä ulosottoon asti, kannattaa harkita toimimista heti. Asunnon myyminen itse, ennen ulosottoa voi esimerkiksi auttaa pitämään luottotiedot puhtaina ja pääsemään uuteen alkuun ilman raskasta taakkaa. 

Jos tarvitset kipeästi apua asunnon myyntiin, soita minulle tai jätä yhteystietosi, niin soitan takaisin. Jutellaan luottamuksella ja tehdään paras mahdollinen suunnitelma asunnon myymiseksi.

Voinko auttaa sinua asunnon myynnissä? Jätä yhteystietosi, tehdään paras mahdollinen myyntisuunnitelma.

Tätä asunnon realisointi tarkalleen tarkoittaa

Realisointi tarkoittaa sitä, että henkilö on ulosotossa ja velkojen maksamiseksi omaisuutta täytyy myydä. Omaisuutta realisoi, eli myy mahdollisimman hyvään hintaan, ulosottomies. Ulosottomies ryhtyy toteuttamaan realisointia parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Yksi realisointitapa on pakkohuutokaupan järjestäminen. Ulosottomies järjestää pakkohuutokaupan ja myy omaisuuden, eli esimerkiksi asunnon, paikan päällä eniten tarjoavalle. Tietenkään ja kaikeksi onneksi omaisuutta ei saa myydä mihin hintaan hyvänsä: myyntihinta ei saa alittaa asunnon markkinahintaa liikaa. 

Toinen vaihtoehto on niin sanottu vapaa myynti. Vapaa myynti onnistuu tietyin ehdoin, esimerkiksi jos niin velallinen kuin kaikki velkojat siihen suostuvat. Vapaassa myynnissä myynnin voi hoitaa yksityinen huutokauppa – tai kiinteistönvälittäjä. 

Jos asunto-osakkeen realisointi mietityttää, on hyvä muistaa, ettei pankki omista asuntolainalla hankittua asuntoa. Asunto tosin saattaa olla ja usein onkin lainan vakuutena. Pankki voi myös irtisanoa asuntolainan maksuvaikeuksien koittaessa. Silloin voidaan päätyä tilanteeseen, jossa pankki ryhtyy realisoimaan asuntoa. 

Kuinka yleistä asunnon realisointi on?

Jos tilannetta katsotaan kauas taaksepäin, esimerkiksi vuoteen 2007, edellistä suurta talouskriisiä edeltäneeseen aikaan, asuntojen ja kiinteistöjen realisoinnit ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta toiseen. Siinä missä vuonna 2007 realisoitiin 120 asuntoa, vuonna 2016 niitä realisointiin jopa 609. Se johtuu taantumasta ja Suomen yleisesti heikosta talouskehityksestä 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen. 

Kuitenkin vuonna 2016 realisoinneissa tapahtui käänne: piristyvä talous sai pakkomyyntien määrän pitkästä aikaa laskuun. Vuoden 2020 alussa ollaan kuitenkin tuntemattoman edessä: maaliskuussa alkaneen koronakriisin vaikutusta talouteen, työllisyyteen ja asuntojen pakkomyyntien määrän kehitykseen ei vielä tiedetä. 

Lähteet: Valtakunnanvoudinvirasto