Hei, olen asuntomyyjä Marjut Uusmäe. Pidän huolta asuntokauppojen onnistumisesta täällä pääkaupunkiseudulla.

Aktiivisuus, avoimuus ja tarkkuus kuvaavat työtapojani ja kaikin puolin onnistunut, sujuva kaupankäynti on minulle kunnia-asia. Luonnollisesti noudatan hyvän välitystavan periaatteita.

Ota yhteyttä
0406807717

marjut.uusmae@roofgroup.fi

Oman asunnon myynti itse, ilman välitysliikkeen palvelua tuntuu monesta hyvältä vaihtoehdolta. Moni haluaa säästää välityspalkkion ja saada kaupat maaliin ilman välikäsiä. Ja mikäpä siinä: itsemyynti on hyvä vaihtoehto ihmiselle, joka tuntee markkinatilanteen, hinnoittelun, asuntokaupan prosessit, juridiikan, osaa analysoida taloyhtiön taloudellista kuntoa, tulevien remonttien vaikutusta, osaa markkinoida tehokkaasti ja hänellä on paljon aikaa asuntonäyttöjen järjestämiseen ja paperitöiden hoitamiseen.

Alueilla, joilla kysyntää on runsaasti kaupat voivat syntyä nopeasti myös ilman välittäjän apua. Juuri näistä syistä välitysliikkeen palvelujen käyttäminen on hyvä vaihtoehto useimmille: asunnon myyminen itse voi olla vaativaa ja aikaavievää. Myyjä saa itselleen mielenrauhan, kun välitysliike hoitaa asuntokaupan hankalat asiat ja kantaa osan vastuusta onnistuneiden kauppojen hyväksi. 

Välittäjän vastuulla on esimerkiksi huolehtia siitä, että asunnosta kerrotaan kaikki olennaiset tiedot lain edellyttämällä tavalla. Ammattitaitoinen välittäjä osaa kysyä isännöitsijöiltä juuri oikeat kysymykset, tulkita taloyhtiön tilinpäätöksiä oikein ja kysyä vielä vähän lisää. Ostajan on aina saatava asuntoa ja taloyhtiötä koskevat tiedot täsmällisesti. Asunnon myyjän vastuulla on jakaa kaikki tiedossa oleva tieto esimerkiksi asunnon kunnosta välittäjälle. 

Asunnon myynti ja markkinointi ovat myös asuntokauppaan paljonkin vaikuttavia asioita. Välitysliikkeen väellä on koulutukset ja kokemuksen tuomaa myynti- ja neuvottelutaitoa. Harva asunto myy itseään aivan itse. Yhteydenpito ostajiin, heidän toiveista ja tarpeista keskustelu, neuvottelu sekä niin ostajan kuin myyjän edusta huolehtiminen kuuluu välittäjän ammattitaitoon.

 

Jos haluat kysyä palveluistamme tai mistä hyvänsä asuntokaupan vaiheesta vielä tarkemmin, soita minulle numeroon 040 680 7717. Jos harkitset asuntosi myymistä voit myös kutsua minut käymään – saat täysin maksutta ja sitoumuksetta realistisen hinta-arvion. Tutustu myös edustamaani kiinteistönvälitysyritykseen Roof Group.

Pohdi ainakin seuraavia asioita kun harkitset asunnon myymistä itse

Miten asunto hinnoitellaan

Asunnon hinnoittelu juuri oikein on erittäin tärkeää. Hinnoittelemalla asunnon tarpeettoman edulliseksi voi saada kaupat nopeasti, mutta hävitä lopulta välityspalkkiota suuremman summan. Välittäjän käytössä olevilla tiedoilla ja myyntikokemuksella voit saada asunnosta parhaan mahdollisen hinnan – ja jäädä lopulta voitolle, vielä välityspalkkion jälkeenkin. 

Myös asuntoa itse myyvä voi kartoittaa alueensa asuntokauppojen hintatietoja esimerkiksi Asuntojen hintatiedot-palvelusta. Välittäjillä on kuitenkin käytössään tarkempia tietoja kaikista tietyissä taloyhtiöissä toteutuneista kaupoista. 

Miten keräät ja pidät ajan tasalla kaikki olennaiset tiedot taloyhtiöstä

Jokainen asunnon ostaja on kiinnostunut asunnon kunnosta, sen hinnasta ja sopivuudesta omaan elämäntilanteeseen. Niistä asioista keskustelu ei kuitenkaan vielä riitä. Ostaja haluaa muodostaa kokonaiskuvan myös taloyhtiön tilanteesta: miten taloyhtiön taloutta on hoidettu, minkälaisia remontteja on viimeksi toteutettu, mitkä remontit ovat seuraavana vuorossa…

Asunnon myyjän täytyy hankkia esimerkiksi isännöitsijäntodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys, ja tilinpäätös. Niiden hankkimisen lisäksi tulee osata myös tulkita niitä ja vastata ostajan kiperiin kysymyksiin. Asuntokaupassa on kyse luottamuksesta: ostaja haluaa vakuuttua siitä, että käsillä on hyvä ja turvallinen kauppa. Myyjänä haluat luonnollisesti välttää pettymyksen tuottamista ostajalle ja mahdollisia selvittelyjä jälkeenpäin, jos ostaja kokee, ettei tärkeää asiaa ole kerrottu tarpeeksi painokkaasti. Tässä välittäjä auttaa asunnon myyjää kantaen osan vastuusta siinä, että kaikki olennaiset tiedot on varmasti kerrottu ostajalle. Välittäjällä on siihen selonottovelvollisuus. 

Miten otat tasokkaat myyntikuvat

Pätevä välittäjä ei koskaan kuvaa myytävää asuntoa itse, vaan tilaa paikalle ammattikuvaajan ottamaan asunnosta edustavat myyntikuvat. Usein ennen kuvausta tehdään myös myyntistailaus ammattilaisten voimin. 

Ammattikuvaajan käyttäminen on erittäin suositeltavaa myös itsemyyjälle. Hyvät myyntikuvat tuovat asunnon parhaat puolet esiin ja antavat myynti-ilmoituksen katselijalle hyvän käsityksen tiloista. Usein talosta ja sen ympäristöstä otetaan myös ilmakuvat, joista ostaja saa hyvän käsityksen miltä talo ja pihapiiri 

Jokaisella välittäjällä on hyvät kontaktit kokeneisiin ammattivalokuvaajiin ja useimmiten kuvaus sisältyy välityspalkkioon. Jotkut välittäjät teettävät myös myyntivideoita ja erikoisratkaisuja, kuten 3D-videoita.

Miten kirjoitat hyvän myynti-ilmoituksen

Hyvän myynti-ilmoituksen kirjoittaminen on oma taiteenlajinsa. Välittäjillä on kokemusta siitä, minkälaisia asioita ostajat asunnoissa arvostavat ja osaavat tuoda niitä esiin ilmoituksen tekstissä. 

Miten markkinoit asuntoa

Asunnon markkinointi on paljon muutakin kuin myynti-ilmoituksen julkaisu Etuoveen ja Oikotielle. Nykyään jokainen välitysliike ja yksittäinen välittäjä tekee erityisesti markkinointia internetissä: mainontaa hakukoneissa (eli lähinnä Googlessa) ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Niiden kautta asuntojen kuvat ja myyntitekstit tavoittavat paljon potentiaalisia ostajia ja saattavat innostaa jonkun pyytämään yksityisnäyttöä jo ennen kuin hän on päätynyt asuntoportaaleihin vertailemaan asuntoja. 

Miten hoidat tarjousneuvottelut

Usein asuntokaupassa käydään tarjousneuvottelua useita kierroksia ennen kuin kaupat joko lukitaan tai hylätään. Tarjouksen vastaanottanut myyjä voi esimerkiksi tehdä vastatarjouksen, jos ostajan tarjous on hieman liian alhainen. Tai ostaja voi tehdä ehdollisen tarjouksen – eli tarjoutua ostamaan asunnon, jos jokin ehto, esimerkiksi oman asunnon myynti, toteutuu. 

Ensimmäisestä tarjouksesta varsinainen myyntityö vasta alkaa! Osa välittäjän ammattitaitoa on auttaa asunnon myyjää tulkitsemaan ostajan tarjousta ja punnitsemaan sopivaa vastausta siihen. 

Miten valmistelet myyntiasiakirjat ja järjestät kauppatilaisuuden

Kauppakirjan valmistelu ja kauppatilaisuuden järjestäminen ovat oma työnsä, joka vaatii perehtymistä ja vaivannäköä. Myyjän on syytä tuntea vastuunsa ja tiedonantovelvollisuutensa asuntokaupassa. Laki esittää tiettyjä vaatimuksia niihin asioihin liittyen. Kauppakirjan on vastattava ostajan kanssa käydyn neuvottelun sisältöä ja siihen on kirjattava esimerkiksi kaikki asunnon puutteet – jotta olet myyjänä osoittanut ostajan olleen niistä tietoinen. Myös isännöitsijäntodistuksen on oltava ajan tasalla. 

Yleensä asuntokaupat järjestetään ostajan pankissa. Oman asunto-osakkeesi osakekirjat ovat todennäköisesti oman pankkisi hallussa, joten ne täytyy muistaa tilata ostajan pankkiin kaupantekoa varten. 

Välittäjille kauppakirjojen laatiminen ja kauppatilaisuuksien järjestäminen on rutiinia. 

Haluatko jutella asunnon myynnistä? Jätä yhteystietosi, otan yhteyttä